Ko dođe u Rusiju sa spornim dresom Ukrajine, mogao bi da završi u zatvoru

© AP PhotoRoman Jaremčuk, Andrij Jarmolenko i Ruslan Malinovski u dresu reprezentacije Ukrajine
Roman Jaremčuk, Andrij Jarmolenko i Ruslan Malinovski u dresu reprezentacije Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Advokat Igor Bušmanov rekao je da bi navijače koji budu nosili sporna obeležja fudbalske reprezentacije Ukrajine u Rusiji mogla da dočeka kazna.
Dres ukrajinske fudbalske reprezentacije sa spornim natpisom Slava herojima - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
UEFA naložila Ukrajini da prekrije politički slogan na dresovima
Bušmanov se oglasio povodom odluke Ukrajine da na zvaničnoj opremi za Evropsko prvenstvo budu ispisane reči „Slava Ukrajini!“ i „Slava herojima!“, kao i obris Ukrajine sa Krimom u svom sastavu.
Za UEFA je bio sporan slogan „Slava herojima!“, koji je Ukrajina morala da ukloni, ali je i dalje moguće da se sporni dres pojavi među navijačima, s obzirom na to da je bio pušten u prodaju. 
„Ako se neko na teritoriji Rusije pojavi sa tom majicom, onda ta odluka može biti smatrana separatističkom. Narod poziva na reagovanje zbog odluka koje krše teritorijalni integritet Ruske Federacije. O ovakvim stvarima će biti odlučivano prema Članu 280.1 Krivičnog zakona Ruske Federacije“, naveo je Bušmanov, a prenela „RIA“.
​Evropsko prvenstvo trajaće od 11. juna do 11. jula i održaće se u ukupno 11 gradova, od kojih je jedan Sankt Peterburg.
Ukrajina se nalazi u Grupi C, a ruski grad će biti domaćin tri meča grupne faze, među kojima nije nijedan iz grupe u kojoj igra Ukrajina, ali i jedan četvrtfinalni duel.
Da bi Ukrajina zaigrala u Sankt Peterburgu potrebno je da bude najbolja trećeplasirana ekipa iz grupa A, B i C, a onda i da savlada protivnika u osmini finala.
Rusija i Ukrajina mogu da se sastanu i u osmini finala, ukoliko zauzmu prvo, odnosno drugo mesto u svojim grupama, ali nije moguće da meč odigraju u Sankt Peterburgu.
​Kako se dalje navodi, ko bude odlučio da se sa spornim obeležjima Ukrajine pojavi u Rusiji bi mogao da dobije novčanu kaznu, ali i zatvorsku.
„Da pojednostavim, navijači ne bi trebalo da nose ta obeležja na teritoriji Ruske Federacije. Ako to urade, oni će moći da budu kažnjeni, a ukoliko im je to drugi prekršaj – onda i kriminalno, sa zatvorom do četiri godine“, naveo je advokat.
Fudbaleri Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Rusi bi „grčki scenario“, Makedonci za prestiž, a Srbi pod tuđom himnom (1/4)
Podsetimo, slogan „Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i „Ukrajinske ustaničke vojske“, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
O Evropskom prvenstvu i sportskom aspektu za Sputnjik sport je u emisiji Miljanov korner govorio bivši reprezentativac Rade Bogdanović.
Skandalozna odluka UEFA: Nacistički pozdravi na ukrajinskim dresovima
Kremlj o spornom ukrajinskom dresu: Sačekati zvaničnu reakciju UEFA
Neozbiljan potez Italijana – „obrisali“ Srbina i Albanca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala