UEFA naložila Ukrajini da prekrije politički slogan na dresovima

© REUTERS / Facebook@ Andrii PavelkoDres ukrajinske fudbalske reprezentacije sa spornim natpisom "Slava herojima"
Dres ukrajinske fudbalske reprezentacije sa spornim natpisom Slava herojima - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) zatražila je od Ukrajinskog fudbalskog saveza da prekrije slogan „Slava herojima!“ na dresovima reprezentacije Ukrajine, saopštila je Sputnjiku pres-služba UEFA.
„Nakon našeg jučerašnjeg saopštenja o toj temi, želeli bismo da saopštimo da smo ukrajinski tim zamolili da prekrije slogan ''Slava herojima!' koji je dodat na unutrašnjem delu kragne dresa. To će proveravati delegat meča UEFA uoči svake utakmice tima na turniru“, saopšteno je iz pres-službe.
Podsetimo, ranije danas izvršni komitet Ukrajinskog fudbalskog saveza odobrio je da slogani „Slava Ukrajini“ i „Slava herojima“ postanu zvanični fudbalski simboli Ukrajine.
Predsednik Fudbalskog saveza Ukrajine Andrej Pavelko kasnije je saopštio da je postignut dogovor sa UEFA o tome da na dresovima reprezentacije Ukrajine ostane slogan „Slava herojima!“. Prema njegovim rečima, na Evropskom prvenstvu biće dodat još jedan element na unutrašnjoj strani dresa.
Podsetimo, UEFA je navela da dizajn prednjeg dela dresa sa obrisom zemlje, koji uključuje Krim u svom sastavu, ne zahteva nikakve promene, prema rezoluciji Generalne skupštine UN o teritorijalnom integritetu Ukrajine. UEFA je takođe potvrdila da je slogan na spoljnom delu dresa – „Slava Ukrajini“ odobren 2018. godine. Ističe se i da se slogan „Slava Ukrajini“ može posmatrati kao nepolitizovana fraza, „stoga se može koristiti na dresu nacionalnog tima“.  
Međunarodna fudbalska federacija je, sa svoje strane, saopštila da će ostati neutralna u političkim pitanjima i naglasila da je pitanje dresa Ukrajine na evropskom fudbalskom prvenstvu u nadležnosti UEFA.
Slogan „Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i „Ukrajinske ustaničke vojske“, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.
Evropsko prvenstvo u fudbalu počelo je 11. juna, a sportska redakcija Sputnjika na srpskom jeziku je pripremila bogat propratni program. U našem specijalu moći ćete da pročitate sve zanimljivosti, izveštaje, analize, ali i da pogledate multimedijalni sadržaj koji će vam dodatno približiti atmosferu na takmičenju.
Uz to, u našoj anketi možete glasati za svoje favorite, a u komentarima i da prognozirate konačan ishod.
Uživajte uz najbolji evropski fudbal i Sputnjik sport!
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala