Perina rabona: Mnoga srpska deca nemaju gde da gledaju fudbal – nek prebace na rijaliti

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Milovanović
Petar Milovanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Punih pet godina, umesto predviđene četiri, čekali smo i dočekali Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će prvi put biti održano u 11 zemalja. I šta sad? Šta kad dve trećine Srbije ne može uživo da gleda mečeve jer Javni servis (RTS) nije otkupio prava na prenošenje utakmica?! Taj „luksuz“ ima jedino kablovski operater SBB, konkretno kanal Nova S.
Da se razumemo, Srbi vole fudbal, ali nas je reprezentacija po ko zna koji put razočarala. Ista ona u koju se kunemo decenijama, a već pune dve nismo otišli na Evropsko prvenstvo, dok će neka Škotska recimo biti tamo jer nas je porazila usred Beograda na Marakani.
Da se ne lažemo, bolje i nismo zaslužili!
Ali, to odavno nije tema. Preživeli smo taj šamar u finalu baraža i onaj promašen penal Mitrovića, a sada smo primili novi.
Milan Lane Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2021
Lane Jovanović za Sputnjik: Srbiju stigla strašna kazna za smene Antića i Muslina
Jer, svi oni kojima je najvažnija sporedna stvar na svetu zaista najvažnija - da uz 'ladno pivo, čips i kokice gledaju vrhunski fudbal, nemaju tu mogućnost! 
Od kukanja nema vajde, više od pola Srbije moraće da improvizuje. Bar u tome smo majstori. Ne zato što volimo, nego smo osuđeni na tako nešto dobar deo života. Al smo bar i u najtežim vremenima i epohama – gledali fucu.
Ipak, otkako pratim fudbal, gotovo tri decenije i Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine na kojem smo učestvovali kao Jugoslavija, prvi put ću morati da se snalazim i za gledanje fudbala na Evro 2020.
A oni koji nemaju kod koga da odu (kao ja kod zeta koji ima pomenutog kablovskog operatera), moraće zbog otvaranja EP i dvoboja Italije i Turske, da se bace u potragu za slobodnim šankom ili valjanim strimom na internetu.
Umesto da Srbi, koji su u prošlosti dizali kredite da kupe što veći TV pred velike turnire, kao sav normalan svet gledaju Evropsko prvenstvo kraj malih-velikih ekrana, i da im ono bude dostupno na Javnom servisu koji, gle čuda plaćaju 300 dinara mesečno uz račun za struju, zauzvrat su dobili 47. put reprizu čuvene serije „Porodično blago“. I tako mnogi danas imaju sve veće dijagonale ekrana i sve veći broj kanala, ali fudbalskog prvenstva - nigde.
E, to je naša surova realnost.
I dobar deo Srbije koji u svojim domovima ima MTS kablovsku takođe neće moći da gleda, jer samo SBB i kanal Nova S imaju taj luksuz da prenose direktno utakmice Evropskog prvenstva.
Milan Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Lane za Sputnjik: Hrvati imali sreće u Rusiji, navijaću za Ruse – najbliži su, a Zapad bi da nas kinji
Prosečnom Srbinu došli su glave ti sukobi kablovskih operatera, borbe za nacionalnu frekvenciju i monopol na tržištu, koji traje već godinama. 
Jer, da biste u Srbiji gledali fudbal, morate da imate najmanje dva kablovska operatera i da im plaćate mesečnu naknadu za to, dok vas za RTS niko i ne pita. To morate, pa morate da plaćate uz račun za struju. Kao što svaki dan morate da kupite hleb, ili kartu za prevoz.
To je onih 300 dinara, za kojih umesto, da u zemlji od preko šest miliona stanovnika, možete na Javnom servisu da gledate Evro, vi ste prinuđeni na besomučne reprize domaćih serija.  
Još gore i teže bi bilo da su se „orlovi“ kojim čudom plasirali na završni Kontinentalni turnir, pa da ponovo mora da se strimuje i da se jurca kod rodbine i u kafane da bi se gledao toliko voljeni nacinoalni tim.
Selektori Portugalije, Francuske i Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Ko preživi grupu smrti... (4/4)
Ovako, preživeli smo nekako jer smo u danu kada počinje Evropsko prvenstvo, samo u podnevnom terminu morali da pratimo putem interneta i raznoraznih loših strimova, poraz Srbije od Japana u prijateljskom meču na tradicionalnom Kirin kupu. 
I jasno je da se u dogledno vreme ništa neće promeniti, rešiti, pa nam preostaje da bar na ovaj način iskažemo revolt zbog toga što prosečan Srbin nema gde da gleda Evropsko prvenstvo koje je zbog virusa korona odloženo prošle godine, baš kao i Olimpijske igre.
Ovako, snalazite se kako znate i umete. To što kod kuće imate novu najpametniju verziju televizora, ako nemate kanal Nova S, neće vam pomoći. Zato, trk kod komšije, brata, kuma, zeta... Odnesite hladno pivo, i čips, biće vam to idealna ulaznica da pratite uživo najvažniju sporednu stvar na svetu, a koštaće vas manje od onih 300 dinara koje plaćate RTS da biste gledali Zlatka i Miksera koji su izgubili koverat pun novca jer su ih „opljačkali“ lažni prosjaci. 
Ovde je po sredi daleko veća krađa, samo za nju po dobrom starom običaju niko neće odgovarati. Krađa prava da narod gleda trenutno najznačajniji sportski događaj na svetu. 
Samo ne znamo kako da se snađu deca koja neće moći da vide sportske idole i da se ugledaju na njih. 
Možda je najbolje da prebace kanal na neki rijaliti. Kome još treba fudbal. 
Bivši reprezentativac Rade Bogdanović je u emisiji „Miljanov korner“ analizirao Evropsko prvenstvo u sebi svojstvenom stilu.
„Hrvati su imali sreće u Rusiji, navijaću za Ruse – najbliži su nam, a Zapad bi da nas kinji“
Slogani na ukrajinskim dresovima ─ zvanični fudbalski simboli Ukrajine
Lane Jovanović za Sputnjik: Srbiju stigla strašna kazna za smene Antića i Muslina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala