Lane za Sputnjik: Hrvati imali sreće u Rusiji, navijaću za Ruse – najbliži su, a Zapad bi da nas kinji

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMilan Jovanović
Milan Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Milan Lane Jovanović, bivši reprezentativac Srbije, govorio je za Sputnjik sport o predstojećem Evropskom prvenstvu, o favoritima za osvajanje pehara, ali i otkrio da će u odsustvu „orlova“ navijati za našu pravoslavnu braću – Ruse!
Fudbaler Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Sve o Evropskom prvenstvu u fudbalu – na Sputnjiku!
Čekanju je došao kraj! Evropsko prvenstvo će posle punih pet godina, umesto predviđenih četiri zbog haosa koji je širom planete izazvao virus korona, biti održano u 11 gradova.
Raduju se tome svi oni koji vole sport i fudbal, to je naravno slučaj i sa bivšim napadačem Liverpula, Anderlehta, Standarda, Lokomotive Moskva, Šahtjora – Milanom Lanetom Jovanovićem.
Lane, koji je rođen u Bajinoj Bašti, nije tokom prebogate karijere uspeo da zaigra sa Srbijom na Evropskom prvenstvu, ali će zato zlatnim slovima ostati upamćeno da je njegov gol presudio Nemcima na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.
U opširnom intervjuu za Sputnjik sport dan uoči starta Evropskog prvenstva, Jovanović, poznat po britkim komentarima, detaljno je objasnio zbog čega će njegovo srce kucati za „Zbornaju komandu“, neizbežna tema bili su provokacioni ukrajinski dresovi koje je UEFA na kraju korigovala, a bilo je govora i o sukobu unutar reprezentacije Hrvatske između selektora i igrača.
Za koga ćete navijati kada već nema Srbije na Evro?
– Za Rusiju ću navijati. Kako god, na kraju se uvek vratimo njima. Za Rusiju i Belgiju. Za Belgiju zato što sam se tamo fudbalski afirmisao i nigde se nisam lepše osećao.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Piksi opet na mestu odakle je glasnim urlikom poslao poruku NATO paktu /foto/
Da li postoji neki poseban razlog zbog kojeg navijate za Ruse, kao da ste hteli još nešto da dodate?
– Kada na kraju sve saberemo i oduzmemo, nekad smo skloni da brzo zaboravimo, da relativizujemo stvari. Poslednja sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ogoli nama Srbima istinu, nažalost. Ogoli da smo mi ipak ovde 'mali Rusi' u percepciji Zapada i da su svi protiv nas. Da jedva čekaju da nas kinje i nagaze. Igrao sam u Zapadnoj Evropi gde sam bio ispoštovan kao profesionalac, ali ne mogu da se otmem utisku da da su nam Rusi najbliži. Ne samo zbog tih duhovnih veza, već u poslednje vreme otkad su i malo ojačali, pokazuju da su na našoj strani, drže neku ravnotežu. Sve i da nije tako, opet bih refleksno navijao za Rusiju.  
Utakmicom Italija – Turska u Rimu, u petak od 21 čas startuje EP, kako vam se čine „azuri“ i da li ih vidite u redu favorita za osvajanje?
– Italija deluje kompaktno, nisu posebno atraktivni, ali su takmičarski nastrojeni, onako tradicionalno italijanski. Gledao sam da su dobili Čehe 4:0 na jednoj od poslednjih provera, a nije lako nikoga pobediti tolikom razlikom. Znači da oni imaju taj ofanzivni potencijal, defanzivno dobro stoje, teško im je napraviti neku šansu. Italija nikada nije nešto atraktivna, ali uvek dođe daleko. Ne vidim ih u prvom redu favorita.
Koga, ako ne Italijane, vidite u tom prvom redu?
– Nemaju zvezdu, pojedinca koji odskače, ali im je prednost taj timski duh. Ne svrstavam ih u red ekstra favorita, mislim da su Španija, Portugalija, Francuska, Belgija daleko ispred. Možda čak i Holandija, imaju potencijal. Videćemo...
Uzmite u obzir da igraju u Rimu protiv Turaka, tri boda bi im i te kako značila na startu...
– Sigurno, kažem opet, ne isključujem mogućnost da doguraju daleko, jer prolaz može da se obezbedi na razne načine, ne mora uvek da se dominira. Setimo se samo Grčke koja je osvojila Evropsko prvenstvo 2004. godine u Portugaliji kao totalni autsajder. Iz jedne disciplinovane odbrane, kompaktne i nadahnute ekipe stigli su do krova Evrope. Fudbal je magična igra zato što je nepredvidiv, zato što uloga favorita ostaje na na papiru i ona uvek mora da se potvrdi na terenu, a nekada nisu kvalitet i potencijal presudni, nego okolnosti i nadahnuće. Eto, zamislite da Turci pobede, onda nikome ne bi posle bilo lako protiv njih.
Jedan od derbija prvog kola svakako je dvoboj Hrvatske i Engleske. Hrvati kao viceprvaci sveta ne deluju ubedljivo, što se videlo u porazu od Belgije. Koliko vi očekujete od njih?
– Hrvati su mi posle Svetskog prvenstva u Rusiji neubedljivi. Njihovi najbolji igrači nisu u zenitu u top formi, jedino je tu Ivan Perišić konstantan. On je u poslednjoj deceniji uz Luku Modrića i Ivana Rakitića najbolji igrač. Fudbal gledam pragmatično, on je statistički najviše dao, ne postoji velika reprezentaciji kojoj nije dao gol. Kažem, gledao sam ih i nisu me impresionirali. Imali su u Rusiji dosta sreće da dođu do finala, dvaput su prošli na penale, nemojmo to zaboraviti.
Luka Modrić - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Hrvatski problemi u „raju“
Na sve se nadovezao se sukob Zlatka Dalića i napadača Andreja Kramarića, koji je rekao da i „seoske babe“ znaju njegovu poziciju, dok selektor prednost daje Brunu Petkoviću, Ivan Rakitić je razočaran što nije pozvan, iako se oprostio prošle godine, koliko to može da se odrazi na ekipu?
– Nisam ispratio detaljno, ali ono što jeste uvek problem koji može iznenadno da bukne je atmosfera, kao i sujeta. Igrači su danas situirani i razmaženi, očekuju da im se laska. Zamislite kada jedan Zlatko Dalić, koji je drugi na svetu, mora nekome nešto da objašnjava? Tu je problem novac, bogatstvo koje igrači vrlo mladi steknu i onda daju sebi puno za pravo. Razmaženi su, očekuju puno, ima dosta sujete i ne prihvataju neki autoritet.
Može li to Hrvatima da se obije o glavu?
– Nije dobro, sigurno da nije dobro.
Grupa F definitivno će biti najuzbudljivija jer se u njoj nalaze Nemci, Portugalci, Francuzi i Mađari. Didije Dešan ima ozbiljnu ekipu, prvake sveta pojačane povratnikom Karimom Benzemom, kako njih vidite, koji su im dometi?
– Svrstavam ih u red favorita, kao i Portugalce, Špance. Belgija je moja druga zemlja, i njih vidim da mogu daleko. Imaju potencijal, pre svega ofanzivni, kao i u veznom redu. Imaju strašan potencijal. Imaju trenutno najboljeg špica na svetu.
Mislite na Romelua Lukakua koji je s Interom postao prvak Italije, a bio je i najbolji strelac Serije A?
– Tako je. Lukaku je odigrao sezonu života, nešto izvanredno. Opet kažem, imaju strašne opcije u napadu. Možda im je mali deficit loša forma Edena Azara jer je imao lošu sezonu u Realu, tu su i povrede. Eden je igrač koji je toj reprezentaciji bio glavni na prošlom Mundijalu.
Sigurno ste videli provokativne dresove Ukrajine koji na grudima imaju ucrtanu teritoriju Krima, kako to komentarišete?
– Čovek sam koji ne voli ekstremne i radikalne situacije. Znate, sad ulazimo u jednu temu koja je duboka. Ja bih bio najsrećniji da nigde nema rata, da nema nesporazuma, da se oružje 'istopi'. A posebno ta kob malih razlika.
Dres ukrajinske fudbalske reprezentacije sa spornim natpisom Slava herojima - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
UEFA zahteva od Ukrajine da povuče sporne dresove
Na koje razlike tačno mislite, budite precizniji?
– Mislim na te nikakve razlike, kao što su dve Koreje, kao što su Japan i Kina, kao što su Hrvati i Srbi na našim balkanskim prostorima. Sada Rusija i Ukrajina, to je jedan narod. Rusija je krenula iz Kijeva, kijevska Rusija je bila. I sada su oni toliko antagonizovani i polarizovani da imaju 10.000 žrtava istog naroda. Živeo sam i u Ukrajini, i u Rusiji, to je moja komparativna prednost. Ne volim provokacije. Rusija je u prošlosti bila drakonski kažnjavana, videćemo kako će proći Ukrajinci zbog toga sa dresovima, zaključio je Jovanović.
I zaista, iako je tema bila fudbalska, a fokus na Evropskom prvenstvu, Lane je pokazao da žestoko iskače iz šablona vezanih za fudbalere, njegove sfere interesovanja i poznavanje istorije, daleko su od prosečnog, ne samo fudbalera, već i čoveka. Što ne čudi, s obzirom na to da je igrao od Rusije do Engleske i da je upoznao brojne kulture, a kao čovek sa čvrstim stavom, verovatno bi se odlično snašao i u politici.
Ipak, manimo se politike, bar na kratko... Bar ovih mesec dana (od 11. juna do 11. jula) kada će sav fokus biti na lopti koja će se kotrljati u 11 zemalja, a samo jedna reprezentacija na kraju će se popeti na krov Evrope.
Bivši reprezentativac Rade Bogdanović je u emisiji „Miljanov korner“ analizirao Evropsko prvenstvo u sebi svojstvenom stilu.
► Pometnja u Ukrajini zbog odluke UEFA – još i traže kaznu za Rusiju?!
► Zlatanove suze i prokleta kolena – zvezde koje neće videti EVRO
► Srbija šalje samo jedno ime u Evropu – ime koga se odrekla, a da ga nije ni čula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala