Ukrajina o članstvu u NATO-u: Ćutanje je najveća greška Zapada

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGovornica u konferencijskoj sali u sedištu NATO-a
Govornica u konferencijskoj sali u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Ćutanje zapadnih država po pitanju članstva Ukrajine u NATO-u predstavlja „najveću grešku“ Alijanse, izjavila je ukrajinska vicepremijerka Olga Stefanišina, prenosi ukrajinski list „Evropska pravda“.
Prema njenim rečima, posle NATO samita u Bukureštu 2008. godine Kijev čeka „istorijske odgovore“.
„Istorijski odgovor će biti to da očekujemo da ćemo videti ne samo ono što će biti u pozadini predstojećeg samita, već želimo da vidimo odgovor i dan kada će Ukrajina biti primljena u NATO-u“, rekla je Stefanišina.
Kako je izjavila ukrajinska vicepremijerka, reč je o „obavezama saveznika“ koje su preuzeli pre 13 godina.
„I posle 13 godina ćutanja Ukrajinci i lideri Ukrajine shvataju da se ćutanjem ne dobija odgovor druge strane. To je najveća greška koju su mogli saveznici da naprave – da ne daju odgovor Ukrajini i Gruziji o poziciji koja je već bila fiksirana na samitu u Bukureštu“, požalila se ona.
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Strah Zapada od Rusije – razlog zašto Ukrajina i Gruzija nisu u NATO-u
Stefanišina je dodala da Ukrajina već doprinosi kolektivnoj odbrani i politici bezbednosti NATO-a i da „faktički učvršćuje južni bok“ Alijanse.
Države članice NATO-a su na samitu u Bukureštu 2008. godine potvrdile da Gruzija i Ukrajina imaju pravo na članstvo u Alijansu i pritom su to pitanje odložile na neodređeno vreme.
U poslednjih nekoliko meseci ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je još jednom pokrenuo pitanje članstva države u NATO-u. Prema njegovim rečima to je jedini put okončanja sukoba u Donbasu. Kremlj je na ovo odgovorio da bi takvi koraci samo pogoršali unutrašnje probleme Ukrajine, a za stanovnike samoproglašenih republika pridruživanje Alijansi je apsolutno neprihvatljiva perspektiva.

Odbijanje nesvrstanog statusa

Parlament Ukrajine je u decembru 2014. godine uneo izmene zakona i odbio nesvrstani status. Tokom leta 2016. godine su usvojeni dodatni amandmani koji su pristupanje NATO-u definisali kao cilj spoljne politike države. Ukrajinska Rada je u februaru 2019. godine usvojila amandmane na ustav, obezbeđujući kurs zemlje ka Evropskoj uniji i Severnoatlantskom savezu.
Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status NATO partnera sa proširenim mogućnostima. Prema rečima zamenika generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoana, NATO će uvek podržavati svoje partnere u Gruziji i Ukrajini kako bi „pomogao da se izdrži ogroman pritisak Rusije“. Stručnjaci veruju da Kijev neće moći da pretenduje na članstvo u NATO-u u narednih 20 godina.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala