Strah Zapada od Rusije – razlog zašto Ukrajina i Gruzija nisu u NATO-u

© AFP 2023 / Geoges GobetSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
Ukrajina i Gruzija još uvek nisu ušle u NATO jer se Alijansa plaši reakcije Rusije ukoliko bi se tako nešto dogodilo, izjavio je bivši zamenik generalnog sekretara te međunarodne organizacije Aleksandar Veršbou.
„Članice Alijanse stalno ponavljaju obećanje koje su dale još 2008. godine da će Ukrajina i Gruzija ući u sastav NATO-a u budućnosti, međutim, želja da se tako nešto dogodi ne postoji zbog straha da bi to izazvalo agresiju od strane Rusije“, rekao je on tokom onlajn diskusije Kijevskog foruma.
On je takođe rekao i da do toga nije došlo, između ostalog, i zbog toga što unutar Alijanse ne postoji jedinstvo, što je i omogućilo Rusiji da se „ponaša odlučno“.
Veršbou, koji je tokom svoje karijere obavljao i funkciju zamenika ministra odbrane SAD, je skrenuo pažnju i na činjenicu da je NATO zapravo napravio grešku time što je Ukrajini i Gruziji obećao članstvo u Alijansi.
Podsetimo, Ukrajina je u više navrata saopštavala da je članstvo u NATO-u njen prioritet iako su mnoge članice Alijanse, a pre svega Nemačka, odgovarale da to pitanje za sada ne stoji na dnevnom redu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala