Veliki korak u saradnji Srbije i Rusije: Počinje proizvodnja „Sputnjika Ve“ na Torlaku

© Sputnik / Lola ĐorđevićU „Torlaku“ počela proizvodnja ruske vakcine
U „Torlaku“ počela proizvodnja ruske vakcine - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
U Srbiji danas počinje proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) protiv virusa korona, što je bila i jedna od tema sastanka predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i potpredsednika ruske Vlade Jurija Borisova na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.
Borisov je rekao da je srećan što se planovi na kojima je radio sa Dačićem u vreme kada su kopredsedavali Mešovitim komitetom za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju sada realizuju.
Izrazio je zadovoljstvo i zbog realizacije planova o proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji, ističući da to predstavlja veliki korak u saradnji dve zemlje.
Dačić se složio da je proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji pokazatelj naše izuzetne saradnje i napomenuo da je kao kopredsedavajući Mešovitim komitetom radio na unapređenju saradnje u oblasti ekonomije i trgovine, a da na funkciji predsednika Narodne skupštine nastavlja da radi na jačanju saradnje i prijateljstva između parlamenata.

Proizvodnja vakcine dokaz najboljih odnosa

Sa potpredsednikom Vlade Rusije u Sankt Peterburgu razgovarao je i ministar Nenad Popović, a posle sastanka kopredsednici srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta su saopštili da će početak proizvodnje vakcine „Sputnjik Ve“ na Institutu „Torlak“ u Beogradu svečano biti označen danas posle podne.
Proizvodnja vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Popović: U prvoj fazi četiri miliona vakcina „Sputnjik Ve“ iz Torlaka
Oni su se saglasili da je početak proizvodnje ruske vakcine u Srbiji potvrda najbolje saradnje dve zemlje, saopšteno je iz kabineta ministra Popovića.
„To je potvrda najbolje političke, ekonomske i naučno-tehnološke saradnje naše dve zemlje, ali i potvrda bliskosti i visokog stepena uzajamnog poverenja između naših državnih rukovodstava“, naveo je Popović.
Popović je naglasio da je za samo pet meseci od kada je označen početak rada na uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji, taj zadatak, dobijen od predsednika Srbije i Rusije ispunjen.
„Sada ćemo biti još spremniji da zaštitimo zdravlje i živote naših građana, ali i da pomognemo našim partnerima u okruženju i Evropi kojima je vakcina preko potrebna“, rekao je Popović, preneo je Tanjug.
Podsetimo, ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je 19. maja kvalitet vakcine proizvedene na „Torlaku“ i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala