Popović: U prvoj fazi četiri miliona vakcina „Sputnjik Ve“ iz Torlaka

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Supstanca za proizvodnju „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) stiže na „Torlak“, gde sutra počinje proizvodnja vakcine na tom institutu, izjavio je ministar Nenad Popović, navodeći da će u prvoj fazi biti proizvedeno četiri miliona vakcina.
Popović je za RTS rekao da je supstanca za vakcinu stigla na Aerodrom Šeremetjovo i da će kasnije tokom dana biti transportovana u Beograd u specijalnim kontejnerima na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni.
„Kada stigne u Beograd ide u ‘Torlak’, gde je sve spremno za proizvodnju vakcine koja će početi sutra u popodnevnim satima“, naveo je Popović.
Prema njegovim rečima, za prvi period od četiri do šest meseci će se proizvesti četiri miliona vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) .
Kako je napomenuo, proizvodnja druge doze vakcine jako je komplikovana za proizvodnju.
„Vakcina ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) postigla je izvanredan rezultat pokazuju istraživanja. Efikasnost je došla do 97,6 procenata“, podsetio je Popović.
Navodi da će se vakcina koristiti prvenstveno za naše građane, jer je takav dogovor predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, ali i dodaje da će Srbija pomagati i regionu.
Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je 19. maja kvalitet vakcine proizvedene na „Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala