U Americi se ne može naučiti ono što je Novak poneo iz Srbije /video/

© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICNajbolji teniser sveta Novak Đoković
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nas
Druga teniserka sveta, Japanka odrasla u Americi, Naomi Osaka je šokirala sportski svet najavom da će propustiti sve konferencije za medije na Rolan Garosu, kako bi izbegla neprijatna pitanja novinara i sačuvala mentalno zdravlje. O tome kako se treba ponašati pred izazovima i provokacijama mogla je da nauči od čoveka koji se zove Novak Đoković.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković – Beograd open - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Novak o sukobu interesa: Ako tako misle – naći ću drugi način
Osaka je jedna od najvećih sportskih, ne samo teniskih zvezda sveta, jedna je od najplaćenijih sportistkinja i prava ikona, s obzirom na to da ima egzotično poreklo, ogroman marketinški potencijal i vanserijski teniski kvalitet.
Ipak, ona se uoči Rolan Garosa oglasila saopštenjem u kom je navedeno da ne želi da bude suočena sa neprijatnim pitanjima koja bi mogla da utiču na njeno mentalno zdravlje, za šta je navela da joj je u ovom momentu prioritet.
Takva odluka Osake je presedan u svetu tenisa, igrači su obavezni da se pojave pred medijima posle mečeva, a sasvim sigurno osoba koja se suočavala sa najviše provokacija tokom karijere je Novak Đoković.
Srpski teniser je godinama na meti zapadne javnosti, nizala su se neprijatna, čak i uvredljiva pitanja, iznova i iznova, a on samo jednom nije obavio svoju dužnost – posle diskvalifikacije sa prethodnog Ju-es opena.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Đoković objasnio šta ga je „izbacilo iz takta“
Novak je tada finansijski kažnjen, ali je sve ostalo na tome, pošto se i pre i posle toga bez pogovora pojavljivao pred novinarima i vremenom je pronašao pravi način da se izbori sa pokušajima provokacije.
Jedan od njih je dat kao primer za dobru reakciju, australijski teniser Nik Kirjos je već standardni Đokovićev kritičar i ne propušta priliku da uputi „otrovne strelice“, odnosno da pruži materijal zapadnim medijima da pokušaju da izvuku „najgore“ iz Novaka.
On to nije dozvolio – na jednoj od konferencija za medije je bio suočen sa citiranjem Kirjosove izjave, ali je sve moguće problematične okolnosti odbacio u gospodskom maniru.
„Možete da pročitate, ali neću komentarisati. Ne“, jasno i glasno je poručio Novak i time odbio napad na sebe.
Osaka je, sasvim izvesno poučena iskustvima rivala, pa i Đokovićevim, izabrala da se uopšte ne pojavljuje pred medijima, iako je jasno da postoje načini za elegantno izvlačenje iz neprijatnosti i prebacivanje fokusa na svoje ponašanje.
Na njenu žalost, ona to ne ume, u Americi se izgleda nisu bavili time, verovatno su Naomi u zemlji gde je odrasla i navikli na odnos bez kritika, dok je Đoković, čovek odrastao u Srbiji, morao s godinama da nauči da ne dozvoljava napade na sebe, te da mirnim i dostojanstvenim tonom ne dozvoli da se provokacija „primi“.
Na kraju krajeva, niko ne može da vas isprovocira ili povredi ako vi to ne dozvolite, zar ne?
► Javila se Monika Seleš – i to zbog Novaka
► Iznenađenje u Parizu – veteran eliminisao Tima!
► Srbin šokirao Britanca – i osvetio Đokovića!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala