Englezi teraju Amerikance, čude se šeiku, ali Rusu moraju da skinu kapu

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISRoman Abramovič
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Pratite nas
Čelsiju je svanulo otkako je 2003. godine ruski oligarh Roman Abramovič kupio klub! Nijedan tim sa Ostrva nije osvojio više trofeja od londonskih „plavaca“, a poslednji u nizu stigao je u subotu uveče pobedom nad Mančester sitijem, osvojena je po drugi put Liga šampiona.
Fudbaleri Čelsija slave gol protiv Mančester sitija u finalu Lige šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Četa Romana Abramoviča je na krovu Evrope! /video/
I dok na Ostrvu vlada haos pred utakmice Mančester junajteda čiji se navijači bore da oteraju vlasnike zbog suše trofeja - američke biznismene porodicu Glejzer, pristalice Mančester sitija se čude politici koju vodi šeik jer je, pre svega dozvolio Gvardioli da potroši 925 miliona evra na pojačanja, a da ne donese trofej, u Čelsiju slavljenička atmosfera.
Ne samo što je u velikom finalu u Portu na kolena bačen upravo favorizovani Siti golom Kaja Haverca, već je klub iz Londona pod komandom Rusa Romana Abramoviča stigao čak do 17. trofeja od 2003. godine, pa u tom najvažnijem segmentu nijedan engleski klub ne može da im parira.
Roman slavi punolestvo na Stamford bridžu, a tokog pomenutih 18 godina njegove vladavine Čelsi je osvojio pet trofeja FA Kupa, isto toliko puta bio je najuspešniji na kraju sezone u Premijer ligi, osvojena su tri Liga kupa, dve Lige Evrope i kao šlag na torti dve Lige šampiona.
​Neverovatnih 17 trofeja u eri ruskog milijardera Romana Abramoviča. Ipak, ove sezone nisu u plavom delu Londona tekli 'med i mleko'. Daleko od toga. Potrošena je možda i najveća klupska legenda Frenk Lampard, koji je dobio otkaz, a na njegovo mesto, na mesto menadžera doveden je Tomas Tuhel.
Nemac je najuren iz Pariza, PSŽ nije imao strpljenja i sluha za njegov precizni i pedantni rad, pa su angažovali Maurisija Poćetina i raspali se. Ostali su bez Lige šampiona koja je bila imperativ, izvisili su i za praktično zagarantovani trofej Lige 1, titulu im je ispred nosa ukrao Lil. 
Stigao je Tuhel 26. januara u London i to usred kišnog perioda, a kao što izreka kaže posle kiše dođe sunce! I tako je i bilo. Nemac je dobio odrešene ruke od predsednika Abramoviča, momentalno je u tim vratio fudbalere koje je njegov prethodnik Lampard otpisao i stigli su rezultati.
Možda su izgubili finale FA Kupa od Lestera, ali su onu najvažniju utakmicu, onaj najvažniji trofej - „klempavka“ osvojili na fantastičan način. Igrao je Čelsi fudbal u finalu na stadionu Porta „Dragao" i uspeo je da zaustavi do tog trenutka nezaustavljivi Mančester siti.
Direktan krivac za maestralnu taktiku i za to što su „građani“ delovali nemoćno pred Kanteom, Vernerom, Havercom i ostalim asovima Čelsija, bio je upravo Tomas Tuhel.
Rus Roman Abramovič koji se za sve konsultuje sa svojom „desnom rukom“ izvršnom direktorom Marinom Granovskajom, znao je šta radi i koga dovodi na mesto trenera. Takva odluka mu se ekspresno isplatila.
I dok crveni deo Mančestera tera Amerikance Glejzere koji u svemu vide samo profit i ne ulažu u klub onoliko koliko bi trebalo, dok Siti plače zbog novog neuspeha na putu ka ostvarenju sna zvan Liga šampiona, Čelsi slavi Rusa i Nemca!
► „Zvezdina kobra“ za Sputnjik: Revakcinacija na godišnjicu Barija
► Ekskluzivno: Kamera Sputnjika na ulicama Porta pred finale Lige šampiona /video/
► Šeik bacio rukavicu u lice Romanu Abramoviču
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala