„Zvezdina kobra“ za Sputnjik: Revakcinacija na godišnjicu Barija

© Foto : FK Crvena zvezda/legende MarakaneDarko Pančev
Darko Pančev - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Darko Pančev, Zlatna kopačka Crvene zvezde i čovek koji je postigao odlučujući gol u penal seriji protiv Olimpik Marseja u Bariju, evocirao je za Sputnjik uspomene na jubilej od 30 godina od Barija i osvojene titule prvaka Evrope.
„Darko, Darko, Darko, Zlatka kopačka Crvene zvezde“, orilo se iz grla legendarnog komentatora Milojka Pantića posle penala koji je „Zvezdina kobra“ hladnokrvno realizovala na stadionu Sveti Nikola pred 56.000 ljudi u Bariju.
Fudbaleri Čelsija slave gol protiv Mančester sitija u finalu Lige šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Četa Romana Abramoviča je na krovu Evrope! /video/
U istoriji će ostati upisano da je to do sada najveći uspeh jugoslovenskog klupskog fudbala i teško da će neki tim s Balkana u budućnosti uspeti da ponovi tako nešto i da pokori Evropu.
Legendarni napadač crveno-belih Darko Pančev danas je u svom Skoplju, a u intervjuu za Sputnjik je otkrio šta mu je proletelo kroz glavu kada je hvatao zalet pre nego što će matirati Olmetu, kao i da li su tačne priče o zaključavanju u sobu zbog navodnih glasina da je kontrovezni biznismen Bernar Tapi želeo da „kupi“ pehar.
Prošlo je okruglo 30 godina od najvećeg uspeha u istoriji jugoslovenskog fudbala... Kako sa ove vremenske distance gledate na to što je Crvena zvezda uradila u Bariju 29. maja na stadionu „Sveti Nikola“ protiv daleko skupljeg rivala Olimpik Marselja?
- Svakako da je to veliki uspeh, danas to izgleda maltene izgleda nemoguće napraviti posebno jer je para ušla toliko u fudbal, prosto je nemoguće siromašnim klubovima da naprave jake ekipe da bi parirale velikima za osvajanje trofeja. Sigurno da je veliki uspeh - počeo je priču iz Skoplja ubojiti golgeter Pančev.
Šta je bila ključna snaga tog tima Zvezde, da li je to bila hemija na terenu, drugarstvo? Šta je napravilo razliku da pokorite Evropu?
​- Smatram da je ključna snaga tog tima bio kvalitet jer je Zvezda imala na svim pozicijama odlične igrače. To je polazna tačka, a ono ostalo, drugarstvo, hemija, to ide jedno s drugim, jer bez toga teško može da se napravi tako veliki uspeh.
Večito su aktuelne te priče da je kontroverzni vlasnik Olimpika Bernar Tapi hteo da podmiti igrače Zvezde, da li uopšte ima istine u tome? 
- Da budem iskren ja sam za te priče čuo pre nekoliko godina kada su neke od mojih kolege dali takve izjave. Inače, tamo kao što sam bio prisutan u Bariju, ili posle toga, još tih godinu i po dana koliko sam ostao u Zvezdi, nisam čuo ništa od nisam imao pojma, tako da zaista ne bih mogao da komentarišem na temu temu.  
Kružile su priče i da su vas Džajić, Cvetković i Ljupko Petrović zaključavali u sobe pred meč, da li je to tačno?
- Ma ne, nikada nas nisu zaključavali u sobe pre velikih utakmica. Poverenje je bilo na visokom nivou, tako da nije bilo potrebe. Bili smo odlični profesionalci, nije bilo potrebe za tako nešto, nisu to radili sigurno.
Premotate li dan danas snimak vašeg odlučujućeg gola iz penala? Bili ste hladni k'o špricer, šta vam je u tom trenutku proletelo kroz glavu dok ste hvatali zalet?
- Svakako da pogledam s vremena na vreme snimak te utakmice i penala. Svakako da mi je uvek drago da sve to vidim, i da vidim da se sve to desilo. Bio sam koncentrisan, hladan, čekao sam da vidim kako će se kretati golman i onda da tako i reagujem. I tako sam uradio. Svakako da pre izvođenja penala, prvo što mi je proletelo kroz glavu bilo je samo da ne promašim, da mi Bog pomogne i da se skoncentrišem dobro.
Nedavno se na društvenim mrežama pojavio članak iz magazina „Tempo“, gde se pominje da ste na sreću davali golove... Vaš odgovor je glasio, da, da ste imali sreće igrali biste Loto i obogatili se. Daleko od toga, da je to bila sreća...
- Ni u jednom sportu, ne samo u fudbalu, nijedan igrač ne može da gradi karijeru isključivo na sreću. To je jasno ko dan, svako ko je sportista jasno mu je o čemu se radi. Mislim da je iluzorno objašnjavati čak i onima koji se ne razumeju u sport da je u pitanju sreća. Da li je u pitanju, fudbal, košarka, odbojka, ma bilo šta... 
Da li vas neki srpski fudbaler podseća na Vas iz tog perioda?
- Danas naši igrači s naših prostora idu veoma mladi preko. Ali dobro, postoje dobri gol igrači u ovom trenutku, ovi koji se više ističu. Pre svih Aleksandar Mitrović, Luka Jović, iako nije dobijao šansu u Realu. Ali on je mlad, svakako će se vratiti onako kao što treba. I normalno, mali Vlahović odlično igra u Fiorentini, odlično napreduje. To su sve pravi golgeteri svako na svoj način je dobar, ima neke svoje karakteristike, smatram da mogu da igraju dobro i za reprezentaciju.
Kako će Darko Pančev obeležiti 30 godina od Barija? Jeste li možda planirali do Beograda i sa kim ste na vezi od bivših saigrača, imate li slučajno neku Vajber ili Vocap grupu?
- Proslaviću na uobičajen način, iako ima jedna interesantna situacija. Baš u subotu kada je 30 godina proslava Barija, baš mi je tako palo da idem sa suprugom da se revakcinišem. Mi smo 8. maja primili prvu dozu kineske vakcine, sada idemo na revakcinaciju. Ona će obeležiti taj veliki dan i veliku proslavu, tako da neću moći ništa da pijem, ali svakako da ću rado da se sećam svega toga i da pričam o tome. Čujem se sa bivšim saigračima, imamo kontakte kako da ne, sa dosta njih se čujem. Pratim i ove koji aktivni u fudbalu, Mita, Robi...
Da li pratite uspehe Crvene zvezde, četiri vezane titule, totalna dominacija. Osvojen i Kup Srbije, dupla kruna. Ipak, daleko je ova Zvezda od one vaše, ali da li verujete da bi u narednih 30 ili 50 godina, Zvezda ili neki drugi klub s ovih prostora da ima „svoj Bari“?
Vladimir Jugović, bivši fudbaler Crvene zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Jugović za Sputnjik 30 godina posle Barija: Još uvek sanjam...
- Zvezda radi odlično, osvojila je četiri titule zaredom, osvojila je i Kup. Triput se zaredom plasirala u grupnu fazu Lige Evrope ili Lige šampiona, tako da samo neka tako nastavi. Kao što sam već rekao, veoma je teško sada siromašnim klubovima da prate ove bogate, a još teže da bi stigli do nekog trofeja. Samo neka oni rade, svakako da je dobro što država pomaže Zvezdi i Partizanu, finansijski pre svega, oni to adekvatno vraćaju, kada se sve to uklopi, kada se napravi budžet možda mogu da kupe bolje igrače pa i da se napravi neki veći rezultat. Zašto da ne.
Eto, baš na 30-godišnjicu Barija igra se i finale Lige šampiona, koga vidite na tronu? Gvardiolin Siti ili Tuhelov Čelsi?
- Da, baš se na taj dan igra još jedno finale, posle ne znam koliko godina pada da se igra 29. maja. Po meni nema izrazitog favorita, i Siti i Čelsi su pokazali da igraju dobro, da imaju dobre ekipe, možda je na papiru Siti blagi favorit, ali to nije nikakva prednost. Smatram da Čelsi igra odlično otkako je stigao Tuhen na mesto trenera, karte su otvorene i biće veoma teško prognozirati ko će da pobedi - završio je razgovor za Sputnjik Darko Kovačević, čovek koji je postigao odlučujući gol za Zvezdu i Bariju i doneo crveno-belima jedinu titulu prvaka Starog kontinenta. 
► Šta je Terzić otkrio u razgovoru s medijima?
► Piksijeva čista emocija /video/
► Sputnjik sport – Miljanov korner: Dvoglava aždaja zvana FSS – ko će uzeti mač da ih „odseče“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala