Jugović za Sputnjik 30 godina posle Barija: Još uvek sanjam...

© Foto : Skrinšot/Jutjub/Nebojša PetrovićVladimir Jugović, bivši fudbaler Crvene zvezde
Vladimir Jugović, bivši fudbaler Crvene zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Pratite nas
Vladimir Jugović, jedan od najuspešnijih fudbalera sa ovih prostora i deo zlatne generacije crveno-belih, pričao je za Sputnjik o antologijskom uspehu koji je Crvena zvezda ostvarila u Bariju pre 30 godina, kada se popela na krov Evrope.
Tada najmlađi član zlatne generacije jugoslovenskog fudbala, Vladimir Jugović je kao dvadesetdvogodišnjak sa crveno-belima osvojio svoj prvi trofej Kupa evropskih šampiona, a iste godine i Interkontinentalni kup.
​U bogatoj fudbalskoj karijeri Jugović je osvojio još po jedan trofej Lige šampiona i Interkontinentalog kupa a sa Juventusom 1996. godine, zatim je podigao trofej UEFA super kupa iste godine, a trofeje u okviru nacionalnih prvenstava Jugoslavije, Italije i Francuske da ne navodimo.
Na početku razgovora Jugovića smo upitali kako sa ove vremenske distance gleda na najveći uspeh jugoslovenskog, odnosno srpskog fudbala – pobedu Zvezde u finalu Kupa evropskih šampiona 1991. godine:
„Sa ponosom, zato što sam bio deo te generacije koja je uspela da donese trofej u Beograd i fudbalski klub Crvena zvezda koji do tada nije uspeo nikada, bili su jednom u finalu Kupa UEFA. Tako da ponosno mogu da kažem da smo napravili nešto veliko, da sve buduće generacije imaju neki cilj da i oni jednog dana pokušaju ako mogu da nas dostignu i prestignu“.
Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Šta je Terzić otkrio u razgovoru s medijima?
Na podsećanje da je bilo govorkanja o tome da je tadašnji kontroverzni vlasnik Olimpika Bernar Tapi pokušao da podmiti igrače Crvene zvezde čime bi kupio svom klubu titulu prvaka Evrope, Jugović je naveo da ne bi ulazio u tu priču jer nije bio deo nje.
„Ja sam bio tada najmlađi u tih 11 fudbalera, tako da se meni niko ne bi obratio za takve stvari. Mislim da je neko iz naše generacije već govorio na tu temu, ali ja ne bih da ulazim u to, da ne bih bio neki alibi za nešto tako lepo što smo osvojili“, rekao je sagovornik Sputnjik sporta.
Nakon pune tri decenije, sećanja koja se tiču anegdota sa proslave titule i puta iz Barija u Beograd Jugoviću su izbledela, ali kako nam kaže, san u koji je tada upao, i dalje ga drži.
„Meni se sve to nekako brzo izdešavalo. Opet kažem, upao sam u neki san duboki, i i dalje sanjam. Tako da, ne sećam se nekih detalja. Sećam se samo utakmice, da je bila prepuna crveno-bele boje, na stadionu Sveti Nikola je bila prelepa atmosfera, gledaoci su baš navijali i podržavali nas na toj utakmici, tako da smo imali osećaj kao da igramo na domaćem terenu. Mislim, to su neke lepe stvari“, naveo je Vladimir Jugović.
U razgovoru sa legendom Crvene zvezde neizbežan je bio pomen duple krune koja je na Marakanu stigla posle 14 godina čekanja, te smo Jugovića upitali da li misli da će u narednih 30 godina Zvezda uspeti da ponovi uspeh generacije iz 1991. Godine.
„Ja samo mogu da se nadam, jer moj život je fudbal, čitav život sam posvetio fudbalu. Otkad znam za sebe družio sam se sa loptom, i dan danas gledam fudbal sa neke drugačije strane, da kažem stručne strane. Voleo bih jednog dana da se nešto desi kod nas, ali mora mnogo stvari, mnogo kockica da se sklope da bi to bilo kako smo mi imali šansu da osetimo i napravimo“, ukazao je Jugović.
On je pomenuo činjenicu da je Branko Stanković bio trener Zvezde na čuvenoj utakmici na Marakani kada je magla omela crveno-bele u borbi za četvrtfinale Kupa evropskih šampiona, i prokrčila put Milanu ka osvajanju titule 1988. godine:
„On je čovek koji je odigrao i prvu utakmicu za Zvezdu kad je ona osnovana, čovek koji je igrao finale u Kupu UEFA sa čuvenom generacijom koja je izgubila od Gladbaha, i čovek koji je na trenerskoj klupi igrao utakmicu protiv Milana. Tri godine posle te utakmice mi smo osvojili Ligu šampiona. Znači, ipak neko je tako dao temelje, a kada vam neko da temelje i kad vidite da postoji šansa, onda treba još malo da nadogradite ekipu u svakom smislu da bi došli do neke značajne titule. Tako je sada i ova generacija osvojila duplu krunu, i sada moraju da idu jedan stepenik više, pričam o Zvezdi, da bi možda za godinu dve napravili veći uspeh“, rekao je Jugović.
Bivšeg asa Juventusa i Intera smo pitali i da li će se naći sa nekim od bivših saigrača kako bi proslavili ovaj veliki jubilej.
„Ja nisam u mogućnosti iz privatnih razloga, ne mogu da ostavljam decu, ali u principu mislim da klub nešto organizuje. Najbitnije je da smo mi bili zajedno u Bariju kada je trebalo da budemo zajedno i kad smo osvojili Kup evropskih šampiona. Sad smo svi raštrkani i imamo svi svojih obaveza, pa nas je malo teže sakupiti“, zaključio je Jugović.
Podsetimo, aktuelni nosilac duple krune, klub iz Ljutice Bogdana pre tri decenije popeo se na krov Evrope pobedivši Olimpik iz Marseja.
29. maja 1991. godine veliko srce legendi Crvene zvezde kucalo je jače od protivnika iz Marseja, te su Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev bili uspešniji sa bele tačke i u penal završnici poneli „ušati pehar“ iz Barija na Marakanu.
Na kraju utakmice pred prepunim tribinama stadiona Sveti Nikola koje su brojale do 56.000 navijača, rezultat na semaforu je bio 5:3, a pored pomenutih asova za Zvezdu su nastupali Stevan Dika Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović, Ilija Najdoski, Dejan Savićević, Vlada Stošić i sagovornik Sputnjika, Vladimir Jugović, dok su na klupi bili i Milić Jovanović, Ivica Momčilović, Rade Tošić i Vladan Lukić. Trener je bio Ljupko Petrović.

 
Harikiri egzibicija nemirnog duha /video/
Piksi izabrao „orlove“ za turneju po Aziji
Povratak tamo gde je sve i počelo – Kolarov u Zvezdi!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala