Đoković prokomentarisao odluku koja je izazvala burnu reakciju

© AP Photo / Morgan SetteJapanska teniserka Naomi Osaka po dolasku na Australijan open
Japanska teniserka Naomi Osaka po dolasku na Australijan open - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Srpski teniser Novak Đoković je prokomentarisao odluku japanske teniserke Naomi Osake da na Rolan Garosu bojkotuje pres-konferencije, o čemu priča ceo teniski svet.
Osaka je saopštenjem putem društvenih mreža navela da se na Otvorenom prvenstvu Francuske neće pojavljivati na pres-konferencijama, zbog čega je naletela na burne reakcije javnosti.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2021
Đoković: Američki Drim tim? Jugoslavija bi bila najjača na svetu
„Ljudi ne brinu za mentalno zdravlje sportista i ja to uvek vidim kada dođem na konferenciju za novinare. Često sedimo tamo i dobijamo pitanja na koja smo nekoliko puta odgovorili, ili pitanja koja nam u glavu ubacuju sumnju, a ja neću da pričam sa ljudima koji sumnjaju u mene“, obrazložila je svoju odluku Osaka.
Kazne za tenisere i teniserke koji odbiju da dođu na pres-konferenciju mogu da budu i u visini od 20.000 dolara.
Primera radi, Novak Đoković je na US openu 2020. godine kažnjen sa 7.500 dolara jer se nije pojavio na presu posle diskvalifikacije sa turnira, dok su sestre Serena i Venus Vilijams kažnjene sa po 4.000 dolara je su isto uradile na Vimbldonu 2010. godine.
„Prvi put čujem (za Osakinu odluku). Nisam siguran šta je razlog, ona ga verovatno ima. Ne znam pravila VTA i Grend slema, da li će biti kažnjena ili ne, ako ne bude dolazila na konferencije. Razumem da pres-konferencije nekada mogu da budu neprijatne i da to nije nešto u čemu uvek uživate, pogotovo kada izgubite, ali to je deo ovog sporta i života na Turneji. To je nešto što moramo da uradimo ako ne želimo da budemo kažnjeni. Barem je tako kod muškaraca, ne znam kako je kod žena“, objasnio je Đoković posle pobede u četvrtfinalu Beograd opena.
​Dvadesettrogodišnjakinja koja je odrasla u Americi je kao bitnu stavku svoje odluke navela mentalno zdravlje i navodno ponašanje novinara prema igračima.
„Videla sam puno snimaka gde se igrači 'raspadnu' posle poraza u pres-sali i znam da ste i vi. Mislim da se tu radi o tome da nekoga 'udarate dok je na podu' i ne razumem razlog. Moja odluka nije ništa lično prema turnirima i ja imam dobar odnos sa nekim novinarima koji su me intervjuisali kada sam bila mlađa. Ali, ako organizacije misle da mogu da nastave da govore: 'Uradite pres ili ćemo vas kazniti' i da nastave da ignorišu mentalno stanje igrača, koji su centralna figura njihove saradnje, onda ću se samo nasmejati“, dodala je Osaka i poručila da se nada da će novac od kazni završiti u nekoj dobrotvornoj organizaciji koja se bavi mentalnim zdravljem.
Detalj sa meča Novak Đoković - Andrej Martin - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Sprečio ga Rus, ali Slovak nije – Đoković u finalu Beograda!
Pitanje o Osakinoj odluci dobio je i Dušan Lajović, baš posle jednog jako teškog poraza u Beogradu, kada je posle tri seta od njega bio bolji Slovak Andrej Martin.
„Zavisi od poraza, nije svaki poraz isti i nije svaka pobeda ista. Što se tiče priče posle lošeg meča, to nije nešto što bilo ko voli, ali je deo našeg pola. Nisam obavešten (o Osakinoj situaciji), ali osećam se da nekada mi kao teniseri radimo više 'presova' nego drugi, jer imamo meč gotovo svakog dana. Posebno velike zvezde, oni imaju 'presove' pred turnir i tokom turnira, TV intervjue... Njima je teže nego drugim igračima, koji nisu na njihovom nivou. To je nešto što moraš da uradiš, kada pobediš izađeš da nešto kažeš, isto je kada izgubiš. Mislim da je to nešto što ide uz tenis, ne znam da li bi nešto drugačije bilo dobro za nas i naš sport. Možda to nije baš lep osećaj (pričati posle poraza), ali, na kraju krajeva, to je nešto što je potrebno“, objasnio je svoj stav Lajović.
Govoreći o mentalnom stanju, Novak je podsetio na to da poslednjih 15 meseci situacija u svetu, pa tako i u tenisu, nije normalna, te da tek od ove nedelje teniseri i teniserke nisu primorani da na svakom turniru budu samo u hotelu i na terenu.
„Kada putujete i obavezani ste na vašu sobu i teniske terene, to je okej nedelju, dve, ali ako to radite svake nedelje, to vas mentalno iscrpljuje“, objašnjava Đoković i ističe važnost brige o mentalnom zdravlju.
„O tome se malo priča, moralo bi više. Moramo da razumemo šta zajedničkim snagama moramo da uradimo kako bi se igrači osećali bolje. Mnogo faktora je u igri, a to su smanjeni nagradni fondovi, zbog čega mnogi igrači gube novac putujući kroz svet – a, moraju da putuju kako bi se borili za poene, jer će u suprotnom izgubiti poene i mnogo toga negativnog će uslediti. Zbog toga moraju i da putuju, ali i da budu zatvoreni u hotelima na duge periode i to ima negativan uticaj na igrače“.
U jednom delu ove sezone mentalni pad doživeo je Dominik Tim, aktuelni šampion US opena, koji je bio jedan od retkih profesionalnih tenisera koji su javno govorili o svom mentalnom zdravlju.
Srpski teniser Marko Topo tokom Beograd opena - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Rođen je u Minhenu, ali je izabrao Srbiju – i za njega garantuje Novak Đoković
Igrači kao što je Nik Kirjos su odlučili da odstupe od tenisa u vreme pandemije, izuzev samo nekoliko turnira, ali takvi primeri ne bi trebalo da predstavljaju generalno pravilo, jer većina igrača takav luksuz nema.
Francuski teniser Benoa Per je, na primer, igrao poveći broj turnira bez ikakve želje da pobedi barem u jednom meču, kako je i sam priznao...
„U principu, ne smemo da se žalimo jer i dalje putujemo, igramo tenis i u mogućnosti smo da radimo naš posao. Nije idealno ni za koga - ni za nas ni za ATP, koji mora da pravi procenu mnogo različitih stvari. To je jedna od onih situacija koje konstantno morate da pratite i da pokušate da donosite odluke koje su pravedne za sve“, podvukao je Novak.
Brutalan žreb – u Novakovoj polovini Federer i Nadal!
Amerikanci bi poseban status za Nadala – i da unize Medvedeva
Novak žrtva još jedne nepravde, ali – to nije najveća sramota
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala