Zašto pada teorija zavere o Vuhanu: Rat protiv Kine ili obrt u Americi

© AP Photo / HECTOR RETAMALLaboratorija P4 Instituta za virusologiju u Vuhanu
Laboratorija P4 Instituta za virusologiju u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Instituta za virusologiju u Vuhanu, kineskom gradu u kom je prvo identifikovano širenje virusa korona, ponovo je u centru pažnje. Američki zvaničnici sada tvrde kako postoji mogućnost da je virus koji je izazvao svetsku pandemiju „iscurio“ iz te laboratorije, dok kineski državni mediji navode kako se radi o „ratu protiv Kine“.
Naučnici su od samog početka pandemije virusa korona smatrali da je teorija o prelasku virusa sa životinje na čoveka glavna mogućnost kako je korona nastala, dok je ona o veštački modifikovanom virusu koji je u svet dospeo preko laboratorije, bila proglašavana teorijom zavere. Sličan je bio i nalaz tima SZO koji je istraživao poreklo virusa u samom Vuhanu.
SZO: Životinja od koje je potekla korona još nije otkrivena, imamo četiri hipoteze
Međutim, američki zvaničnici, među kojima i glavni epidemiolog Entoni Fauči, sada tvrde da je i mogućnost „curenja“ iz laboratorije legitimna.
U izveštaju američke obaveštajne službe, koji su objavili američki mediji, navodi se da su tri istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu obolela još u novembru 2019. godine sa simptomima koji odgovaraju i kovidu 19 i sezonskim oboljenjima.
U tom izveštaju, kako prenose američki mediji, navodi i da je njihovo stanje bilo za hospitalizaciju, a novi detalji o intenzitetu simptoma koje su ispoljili mogli bi da pokrenu i novu raspravu o poreklu pandemije virusa korona, ukazala su dva izvora upoznata sa dokumentom.
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na te tvrdnje, navodeći da „Amerika promoviše teoriju curenja iz laboratorije“.
Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči, koji je dugo tvrdio kako je najverovatnija mogućnost da je virus prešao sa životinje sa čoveka, nedavno je promenio stav. On je na konvenciji takozvanih fakt-čekera, rekao kako „nije uveren u prirodno poreklo pandemije“ i „da bi to trebalo dalje istražiti“, preneli su američki mediji.
„Ljudi koji su se bavili istraživanjem porekla kažu kako je verovatno poreklo iz životinjskog rezervoara, iz kog je virus inficirao pojedince, ali moguće je i da je nešto drugo u pitanju, i moramo to da otkrijemo. Zato se zalažem za istragu koja se bavi poreklom virusa“, rekao je Fauči.
Glavni američki epidemiolog i bivši predsednik SAD sukobljavali su se ranije oko ovog pitanja. Tramp je, ne iznoseći dokaze, tvrdio da je virus potekao iz laboratorije, dok je Fauči to tada odbacivao.
Institut za virusologiju u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Izolovana laboratorija BSL-4: Ruski ekspert otkriva šta su stručnjaci SZO videli u Vuhanu
Na Faučijeve navode reagovao je kineski državni medij „Global tajms“, koji je objavio da su se „zbog svog antikineskog stava, američke elite dalje zatrovale po pitanju moralnosti“, te da su im se u „ratu protiv Kine“, „čak pridružile i ličnosti kao što je dr Entoni Fauči“. Naveli su da se radi o „velikoj laži protiv Kine“, te da američki naučnici „politizuju pandemiju“.
U vezi sa slučajem porekla virusa korona, oglasio se i Glen Kesler, glavni fakt-čeker „Vašington posta“, koji je ranije navodio kako je „gotovo nemoguće da je virus potekao iz laboratorije“, tekstom u kome navodi da je „ideja kako je virus potekao iz Instituta za virusologiju u Vuhanu – jednom odbačena kao smešna teorija zavere – dobila novu verodostojnost“. On tvrdi da su „napori da se nađe prirodni izvor virusa propali“, te da su ranije „tvrdnje kako je virus iscurio iz laboratorije često mešane sa spekulacijama da je napravljen kao biološko oružje“.
„To je dovelo do toga da mnogi naučnici odbacuju scenario curenja iz laboratorije kao nonsens. Ali manjak transparentnosti u Kini i obnovljena pažnja prema aktivnostima vuhanske laboratorije, doveli su do toga da neki naučnici zaključe kako je bilo preuranjeno odbaciti takvu mogućnost“, piše Kesler.
Američki mediji tvrde i da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena prekinula istragu o vezi virusa korona i laboratorije u Vuhanu, koju je počeo Stejt department dok je na njegovom čelu bio Majk Pompeo u vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa.
Esperti SZO u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Eksperti SZO proveli tri i po sata u laboratoriji u Vuhanu, centru teorija zavere o nastanku korone
Kako navode, ta istraga je prekinuta zbog „zabrinutosti u vezi sa kvalitetom rada“. Prema tvrdnjama američkih medija, sada se prvi put javno objavljuje da je istraga uopšte i započeta
„Odluka o prekidu istrage doneta je pošto su zvaničnici Bajdenove administracije bili upoznati sa nacrtom izveštaja u februaru ili martu. Dovedena je u pitanje legitimnost nalaza i projekat je ocenjen kao neefikasno trošenje resursa“, objavili su američki mediji.
Međutim, učesnici te istrage anonimno su naveli da je njihov zadatak bio da „ispitaju naučne nalaze i informacije američkih obaveštajnih službi koji su podržali teoriju o curenju virusa iz laboratorije“, te odbacili kritike na račun svog rada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala