Eksperti SZO proveli tri i po sata u laboratoriji u Vuhanu, centru teorija zavere o nastanku korone

© Tanjug / AR/Ng Han GuanEsperti SZO u Vuhanu
Esperti SZO u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Tim istražitelja Svetske zdravstvene organizacije, koji je došao u Kinu da istraži poreklo korona virusa, posetio je glavnu laboratoriju za viruse u Vuhanu.

Eksperti SZO su proveli tri i po sata u dobro čuvanom Vuhanskom institutu za virologiju, koji je bio centar priča o teorijama zavere, prema kojima je odatle procurio kovid 19 i izazvao prvo žarište krajem 2019. godine, preneo je Rojters.

Većina naučnika odbija ovu hipotezu, ali neki spekulišu da se virus pronađen u divljini pojavio u laboratorijskim eksperimentima, kako bi se testirala mogućnost prelaska na čoveka, a onda je "pobegao" iz laboratorije preko inficiranog člana laboratorije. 

"Vrlo interesantno. Mnogo je pitanja", rekla je Tea Fišser, danski član tima. 

Prohibicija u Sjedinjenim Državama 1923 - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2021
Osam teorija zavere za koje se ispostavilo da su istinite

Neki naučnici su pozvali Kinu da pokaže detalje svih korona virusa koji su pročavani u laboratoriji, da vide koji najviše odgovara SARS-Kov-2.

"Raduje me vrlo produktivan dan koji je pred nama, u kojem ćemo se susresti sa ljudima iz Vuhana i pitati ih najvažnija pitanja koja treba da se postave", rekao je drugi član tima, Peter Dažak, koji je predsednik EkoHelt Alijanse.

Tim SZO, koji treba da odradi misiju, poručio je da će njihovim članovima biti limitirane posete koji su organizovali kineski domaćini i neće imati kontakt sa stanovništvom, zbog restriktivnih mera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala