SZO: Životinja od koje je potekla korona još nije otkrivena, imamo četiri hipoteze

© Tanjug / AR/Ng Han GuanPeter Ben Embarek
Peter Ben Embarek - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Životinja koja je izvorni nosilac novog virusa korona još uvek nije identifikovana, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na konferenciji za medije u kineskom gradu Vuhanu. Eksperti SZO već četiri nedelje borave u Vuhanu istražujući poreklo kovida 19.

Prema mišljenju Lianga Vaniana, kineskog stručnjaka sa Univerziteta Đinghua, slepi miševi i pangolini su isključeni kao mogući izvori kovida 19. 

Korona virusi koji su najsrodniji SARS-KoV-2 mogu se naći kod slepih miševa i pangolina, što ukazuje na to da bi oni mogli biti rezervoar virusa koji uzrokuje kovid 19 na osnovu velike sličnosti i sekvenci između standardnih virusa i SARS- KoV-2. Međutim, do sada identifikovani virusi niti jedne od ovih vrsta nisu dovoljno slični virusu SARS-KoV-2 da bi mogli biti direktni koreni SARS-KoV-2", rekao je Liang na konferenciji za štampu stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije. 

Institut za virusologiju u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Izolovana laboratorija BSL-4: Ruski ekspert otkriva šta su stručnjaci SZO videli u Vuhanu

Međutim, Peter Ben Embarek, stručnjak SZO za bezbednost hrane, rekao je da istraživanje porekla virusa korona za sada sugerišu na prirodni izvor - slepe miševe, mada je malo verovatno da su oni bili u Vuhanu.

Nema dokaza o cirkulaciji kovida 19 ni u jednoj životinjskoj vrsti u Kini krajem 2019. godine, dodao je Embarek.

„Nije bilo moguće odrediti nijednu životinjsku vrstu kao potencijalni izvor ove bolesti, a sve ukazuje na to da trenutno, a ni tokom 2019. godine, nije bilo cirkulacije ovog virusa u bilo kojoj životinjskoj vrsti u zemlji“, rekao je stručnjak.

Dodao je da je izbijanje pandemije kovida 19 najverovatnije izazvano unošenjem virusa putem posrednika-domaćina, dok je izuzetno malo verovatno da je virus procurio iz laboratorije.

„Identifikovali smo četiri glavne hipoteze o tome kako je virus mogao da stigne do ljudske populacije: direktan prelazak sa životinja; unošenje putem posrednika-domaćina; prenos putem lanca ishrane i površinski prenos; i na kraju incident povezan sa laboratorijom ... Naši početni nalazi sugerišu da je prenos putem posrednika-domaćina najverovatniji i onaj koji će zahtevati više studija i konkretnija ciljana istraživanja. Nalazi sugerišu da je hipoteza o laboratorijskom incidentu veoma malo verovatno“, naveo je Ben Embarek.

Liang je saopštio da nema dokaza da je kovid 19 cirkulisao Vuhanom pre decembra 2019. godine i da stopa smrtnosti nije rasla u Vuhanu i drugim gradovima provincije Hubej od jula do decembra 2019. godine.

© Tanjug / AR/Ng Han GuanLiang Vanian na konferenciji eksperata SZO u Vuhanu
SZO: Životinja od koje je potekla korona još nije otkrivena, imamo četiri hipoteze - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Liang Vanian na konferenciji eksperata SZO u Vuhanu

„Za period od jula do decembra 2019. godine smo izvršili pregled podataka o nadzoru smrtnosti u Vuhanu i ostatku provincije Hubej. Malo je pokazatelja o značajnim neočekivanim kolebanjima mortaliteta koji bi mogli ukazati na pojavu prenosa virusa korona. Nema indikacija, niti dokaza o prenosu SARS-KoV-2 među ljudima u periodu pre decembra 2019“, rekao je Liang

Stručnjak je, međutim, dodao da je virus koji uzrokuje kovid 19 možda cirkulisao u drugim regionima pre nego što je identifikovan u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine, prenosi Sputnjik internešenal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala