Sprečiti dominaciju Rusije i Kine: Kako se SAD bore prevlast u Srednjoj Aziji

© WikipediaAmeričke trupe u Avganistanu
Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Kako bi sprečile dominaciju Rusije i Kine u Srednjoj Aziji nakon povlačenja snaga iz Avganistana, Sjedinjenim Američkim Državama potrebna je podrška regionalnih država, piše „Nešenal interest“.
Prema mišljenju profesora sa Univerziteta u Luizvilu Čarlsa Zigera, nova administracija američkog lidera Džoa Bajdena će sačuvati većinu karakteristika spoljne politike bivšeg predsednika Donalda Trampa.
Međutim, ekspert upozorava da se SAD nalaze pred teškim izborom – konkurisati Rusiji i Kini, ili napustiti region.
Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Kriza u Avganistanu
Odlazak Amerikanaca iz Avganistana rađa novu pretnju za Srednju Aziju
Ekspert ističe da je Moskva vrlo odlučna da sačuva i proširi prisustvo u Centralnoj Aziji putem Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES), Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), kao i da će verovatno nastaviti da se zalaže protiv američkog prisustva iz podršku Kine. Pored toga, Rusija ima vojnu prednost u regionu, dodaje Ziger.
Uprkos činjenici da nije došlo do ozbiljnih promena u američkoj politici prema Srednjoj Aziji u prvim mesecima Bajdenove vladavine, spremnost novog predsednika da se suprotstavi Moskvi i Pekingu mogao bi da pojača regionalnu napetost, smatra ekspert.
„Nešenal interest“ piše da bi Vašington trebalo da postane faktor ravnoteže, fokusirajući se na Kazahstan, Uzbekistan i Indiju.

Poseban fokus na Indiji

Autor apeluje na SAD da posebnu pažnju posvete Nju Delhiju. Prema njegovom mišljenju, interesi i ciljevi Indije se najviše poklapaju sa američkom politikom.
„Indija ima duge istorijske veze sa Centralnom Azijom. Zainteresovana je za stabilizaciju situacije u Avganistanu, suprotstavljanje uticaja Pakistana u toj zemlji koji razdire rat i za konkurenciju sa Kinom“, piše on.
Prema pisanju autora, upravo će uspešna američka strategija povlačenja iz Avganistana omogućiti da se očuva uticaj Vašingtona u Srednjoj Aziji.
Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Bacaju li Amerikanci „avganistansku bombu“ u ruke Rusije?
On takođe smatra da tesni odnosi Indije sa Rusijom i Iranom mogu da doprinesu realizaciji ciljeva Vašingtona.
Njegov stav je da bi Amerikanci trebalo da pomognu Indiji u prevazilaženju unutrašnje krize zbog pandemije virusa korona, kao i da prestanu da prete sankcijama zbog kupovine ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400 i da ukinu ograničenja koja je uvela Trampova administracije zbog uvoza iranske nafte.
SAD bi trebalo kreativno da razmisle o potencijalu Indije u svojstvu medijatora u regionu, a ne da se refleksno protive njenoj saradnji sa Moskvom i Teheranom.
Podsetimo, ranije je direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin upozorio da SAD nameravaju da rasporede snage koje povlače iz Avganistana u susedne zemlje, ali da se Rusija nada da njeni saveznici iz ODKB neće izaći u susret Amerikancima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala