U Hrvatskoj održana komemoracija ustašama ubijenim u Blajburgu /video/

© AP Photo / Darko BandicSkup u Blajburgu
Skup u Blajburgu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
U Hrvatskoj su danas održane komemoracije za pripadnike ustaških i domobranskih snaga ubijenih 1945. godine, na kraju Drugog svetskog rata u mestu Blajburg na slovenačko-austrijskoj granici.
Ispred Crkve hrvatskih mučenika u mestu Udbina misu je služio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.
On je rekao da je u Blajburgu „veliki deo vojnika i civila ubijen bez ikakvog suda“, ali da bez obzira na to što su te žrtve „pale kao posledica ljudske mržnje“ na nju ne treba odgovoriti mržnjom nego praštanjem.
Okupljanje ustaša i domobrana u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Guverner austrijske pokrajine: Ustaškog okupljanja u Blajburgu neće biti, to je dobra vest
Poručio je, međutim, da je začuđujuće to što danas ima puno onih koji osuđuju „molitvena okupljanja za žrtve Blajburga i Križnog puta“, podsetivši da je kardinal Puljić zbog mise koju je prošle godine predvodio u Sarajevu „morao da pretrpi brojne uvrede“ zbog, kako je naveo, „izmišljene i zlonamerne optužbe da je ta misa veličanje ustaškog režima“.
Hrvatska biskupska konferencija ove godine je odlučila da održi komemoraciju u Udbini zbog nemogućnosti održavanja redovne godišnje komemoracije u Blajburgu.
Komemoraciji su, pored ostalih, prisustvovali predsednik hrvatskog parlamenta (Sabora) Gordan Jandroković i izaslanik premijera, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.
Deo okupljenih u Udbini negodovao je dok je sveštenik pozdravljao zvanice, među kojima je poseban pozdrav uputio Jandrokoviću, a neko je u vulgarnom kontekstu pomenuo i Milorada Pupovca, navodi Hina, prenosi Tanjug.
Prethodno je u prepodnevnim satima u okviru ovogodišnje komemoracije koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, počast žrtvama odana na Lojbaškom polju kod Blajburga i na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Zajednički venac Sabora i Vlade na groblju Mirogoj položio je predsednik Sabora Gordan Jandroković u pratnji izaslanika premijera i ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana, a u delegaciji su bili i potpredsednici Sabora Željko Rajner i Miroslav Škoro.
Proustaški skup u Blajburgu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2020
Austrija prvi put ujedinjeno zabranjuje ustaški „Dan odmazde“ u Blajburgu
Slučaj Blajburg desio se krajem Drugog svetskog rata, tokom maja 1945. godine, kada su desetine hiljada vojnika i civila povezanih sa snagama Osovine, koji su bežali iz Jugoslavije, bile vraćene u zemlju. Ubijene su hiljade ljudi, pripadnika ili saradnika fašističkog režima, među kojima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana.
U Blajburgu se tim povodom svake godine okuplja više hiljada ljudi.
Njihovo okupljanje na Lojpaškom polju smatra se kao najveći skup desničara i neonacista u Evropi.
Svake godine se na tom okupljanju mogu videti ustaški simboli, ustaški pozdravi, koji su od pre par godina u Austriji zabranjeni, objavio je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala