Austrija prvi put ujedinjeno zabranjuje ustaški „Dan odmazde“ u Blajburgu

© AP Photo / Darko BandicProustaški skup u Blajburgu
Proustaški skup u Blajburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inicijativa skoro svih austrijskih parlamentarnih stranaka da ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje preispita sve zakonske mogućnosti da zabrani ustaško okupljanje u Blajburgu predstavlja u neku ruku presedan jer do sada nije postojala volja da se problem blajburškog okupljanja reši.

Inicijativu o zabrani blajburškog okupljanja ujedinila je skoro sve austrijske partije – socijaldemokrate, Zelene, narodnjake, Novu Austriju i Liberalni forum (NEOS), kaže dopisnik agencije Tanjug iz Austrije Zoran Mirković.

Austrijanci ujedinjeni: protiv obeležavanja u Blajburgu

Jedini koji su ostali van inicijative su Slobodari (FPO), mada su i oni, Mirković kaže greškom, glasali za nju, tako da je predlog prošao jednoglasno. Poslanici Slobodarske partije nisu želeli da glasaju za inicijativu uz obrazloženje da se njome krši pravo na slobodno okupljanje.

„Inicijativa pet parlamentarnih stranaka predviđa da se uputi zahtev ministru unutrašnjih poslova Austrije da razmotri sve pravne mogućnosti za zabranu ustaškog okupljanja od iduće godine“, kaže Mirković.

Zabrana skupova, uz obrazloženje da remete red i mir i do sada bili su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalnih vlasti. Međutim, do sada nije postojalo političke volje da se problem okupljanja u Blajburgu reši. Zbog toga su, dodaje Mirković, morali da reaguju poslanici austrijskog parlamenta.

„Jedina instanca koja je reagovala bila je crkva, koja je prošle godine odbila da odobri održavanje biskupske mise na tom skupu, a ove godine Kovid je sprečio njegovo održavanje“, objašnjava Mirković.

Problem sa zabranom skupa u Blajburgu bio je taj što su vlasti pokrajine Koruške, prema rečima našeg sagovornika, bežale od toga da one zabrane neoustaško okupljanje, stalno se pozivajući na nadležnost saveznog ministra unutrašnjih poslova.

Obeležavanje onoga što pripadnici neoustaškog pokreta smatraju „Danom odmazde“, koje traje od početka pedesetih godina prošlog veka, uzelo je zamah otkako se Hrvatska otcepila od Jugoslavije. Od tada, pokrovitelj skupa je Hrvatski sabor, a organizator je organizacija pod imenom „Blajburški vod“. Ovogodišnje ustaško okupljanje u Blajburgu, koje je trebalo da se održi 16. maja, otkazano je zbog zabrane okupljanja usled epidemije koronavirusa i umesto njega održani su skupovi u Hrvatskoj i Sarajevu. Misa koja je održana u sarajevskoj katedrali izazvala je antifašističke proteste u prestonici BiH.

Pripadnici „Blajburškog voda“, kaže Mirković, čak su kupovali i nekretnine u Blajburgu, kako bi skup organizovali na privatnoj imovini i na taj način izbegli zabranu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala