Guverner austrijske pokrajine: Ustaškog okupljanja u Blajburgu neće biti, to je dobra vest

© AP Photo / Darko BandicOkupljanje ustaša i "domobrana" u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine
Okupljanje ustaša i domobrana u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Guverner austrijske pokrajine Koruške Peter Kajzer pozdravio je danas vest da ove godine neće biti održano ustaško okupljanje u Blajburgu.
„Oduvek sam osuđivao tamošnje okupljanje desničarsko radikalnih revizionista istorije, koji su skup zloupotrebljavali da bi svoju, s pravom zabranjenu ideologiju, iznosili javno. Takvi skupovi ne bi trebalo da se održavaju, a posebno ne na teritoriji Austrije“, naglasio je Kajzer u saopštenju, prenosi Tanjug.
Pandemija, kaže, ne može dugoročno rešiti situaciju oko ovog skupa, koji treba zabraniti.
Podsetio je da je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer još pre godinu dana od strane parlamenta pozvan da preuzme svoju odgovornost i iskoristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju da zabrani skup u Blajburgu.
„Uveren sam da ćemo uspeti da konačno zabranimo okupljanje desničarsko ekstremista na austrijskom tlu“, istakao je Kajzer.
Prethodno je policija Koruške saopštila da za vikend nisu prijavljena nikakva okupljanja „Blajburškog počasnog puka“.
Međutim, planirani su polaganje venaca i misa u prisustvu ambasadora Hrvatske Danijela Glunčića.
Takođe, prijavljen je i skup protivnika pokušaja revizije istorije u Blajburgu.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala