„Rekao sam prijatelju, predsedniku Vučiću“: Slovenački predsednik o tzv. nezavisnosti Kosova

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Slovenije Borut Pahor
Predsednik Slovenije Borut Pahor - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
„Rekao sam i pre prijatelju, predsedniku Aleksandru Vučiću, da moramo da živimo u realnom vremenu nakon tragedije koje se završila krajem 90-ih i ostavila granice kakve su sad“ , odgovorio je predsednik Slovenije Borut Pahor na pitanje je li kontradiktorno što kaže da se Slovenija protivi promeni granica, a priznala je nezavisnost tzv. Kosova 2008.
Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u intervjuu Tanjugu da geopolitički pristup EU prema prostoru Zapadnog Balkana nije samo teritorijalni, već je i emocionalni, ali da misli da EU potcenjuje tu dimenziju emocionalnog. On je izjavio da bi se ponovni pokušaj menjanja granica na Zapadnom Balkanu završio veoma konfliktno i da ne bi bilo tih problema na ovom prostoru, ako bi sve države istovremeno ušle u EU. Prvi podsticaj za nastavak dijaloga Beograda i Prištine vidi na predstojećem samitu Brdo-Brioni, da će, kako kaže, biti prvi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice privremenih organa samouprave u Prištini Vjose Osmani.
„Razumeli smo da je pokušaj menjanja granica devedesetih bio veoma težak i da bi u ponovnom pokušaju i kad bi počeo mirno, ponovo bi se završio veoma konfliktno“, rekao je predsednik Slovenije.
Kaže da potrebno učiniti sve što je u našoj moći, i su u tom smislu Slovenija i Srbija saveznici, da se obezbedi mir, stabilnost, bezbednost i blagostanje ljudi.
Predsednik Slovenije je pre dolaska u Beograd bio u Prištini, gde je na zajedničkoj konferenciji za medije predsednica privremenih organa samouprave Vjosa Osmani najavila da ne odustaju od tužbe protiv Srbije.
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Priština ne odustaje od tužbe protiv Beograda za genocid, spremna za nastavak dijaloga
Na pitanje da se stiče utisak da Priština na sve načine nastoji da oteža nastavak dijaloga i postizanje eventualnog dogovora, predsednik Slovenije kaže da se nada da će nastavku razgovora dve strane doprineti i sastanak u ponedeljak u okviru samita Brdo-Brioni.
„Tamo će se na kraju krajeva prvi put sastati predsednik Vučić i predsednica Kosova. To će biti prilike da se i sa ostalim vođama otvoreno razgovara o tome kako bi smo svi mogli da pomognemo, doprinesemo i podržimo taj dijalog, da se pokrene dalje. To sam rekao i u Prištini i to sam rekao i ovde u Beogradu. Razumem razmišljanje, sumnje, ali nemamo drugi put, osim da sa najvećom političkom voljom i sa mnogo strpljivo pokušamo da izgradimo poverenje između vođa, a nakon toga i stvarni praktičan dijalog i da jedni druge podržavamo da bi smo došli da rezultata“, ocenio je predsednik Slovenije
Pahor ističe da se sve ostalo može završiti veoma loše i smatra da to niko ne želi.
„Svi razumemo osetljivost trenutka. Želeo sam da kažem nešto što mi je ostalo iz razgovora sa predsednikom Vučićem, sad nakon ručka kad smo se pozdravljali. Taj geopolitički pristup Evropske unije prema prostoru Zapadnog Balkana nije samo teritorijalni, već je i emocionalni. Mislim da možda Evropska unija potcenjuje tu dimenziju emocionalnog, što je veoma kompleksan pojam. Ne radi se samo o teritorijalnom geopolitičkom pristupu već i emocionalnom. Moramo da razumemo ukupnu kompleksnost problema“, dodao je Pahor.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Vučić o promeni granica: Reč je o brutalnom licemerju zapadnih sila
On kaže da je pokušao da razume predsednika Vučića kad je rekao, da tu i tamo Srbima izgleda da su stalno žrtve. U tom smislu dodaje svi imaju taj osećaj, ne samo Srbi.
„Mislim da to treba okrenuti u drugom pravcu, da svi budemo deo tog novog uspeha, a ne deo neke prošlosti koja nas vuče unazad, ali treba razumeti, to apsolutno razumem. Ali, ipak treba nastaviti dalje. Rastu nove generacije, nadajmo se da neće nikada morati da dožive grozne stvari koje smo videli na ovim prostorima devedesetih. Zato moramo sad nešto da uradimo. Mislim da se svi trudimo da će to u ponedeljak biti potvrđeno na samitu procesa Brdu-Broni, da se trudimo da izgradimo mir i stabilnost“, ponovio je predsednik Slovenije.
Pahor kaže da je, iz razgovora u četiri oka sa predsednikom Vučićem, video da imaju slične ideje, ali da nisu sve iste, pogotovo u smislu kosovskog pitanja.
„Slovenija je priznala Kosovo i želi da bude dobar prijatelj Kosovu, ali je i iskreni prijatelj Srbije i želi to da bude. Ali i vi morate da razumete kompleksnost naše situacije. Svi moramo da se uživimo u probleme drugih, to je toliko važno za Zapadni Balkan“, rekao je Pahor.
Kada je u pitanju predstojeći samit procesa Brdo-Brioni, Pahor je rekao da je to jedan od najznačajnijih samita, pošto će se mnogi lideri sastati posle dugo vremena.
„Proširenje Evropske unije je geopolitičko pitanje i mora da bude prioritetno, ne potisnuto u stranu. Mora da pred očima ima ukupan prostor Zapadnog Balkana i da tako pitanje granica postane manje relevantno. Mislim da će biti još nekoliko drugih stvari o kojima sam se dogovorio sa vođama, o kojima ćemo morati da prodiskutujemo za vreme plenuma i na ručku. Nadam se da će zaključci uliti novi optimizam, a pre svega će dati jednu poruku u regionu kao i Briselu. Ako u ponedeljak budemo sposobni da se dogovorimo, onda ćemo time uraditi mnogo, ali ako ne budemo onda ćemo propustiti veliko mogućnost. Kao domaćin učiniću sve da se to ne propusti“, istakao je Pahor.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Slovenije Borut Pahor
Predsednik Slovenije Borut Pahor - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Predsednik Slovenije Borut Pahor
Upitan kakva mogu biti očekivanja Srbije od predstojećeg predsedavanja Slovenije Evropskom unijom, Pahor je istakao da je Slovenija prijateljska država Srbije i da će učiniti sve, što je u njenoj moći, da se postupak proširenja nastavi dalje, a ne da ide unazad i da se ne zaustavi.
„Sigurno ćemo se zalagati za to. Sigurno je to poseban samit za vreme našeg Predsedništva sa zemljama Zapadnog Balkana. Kažem ovde, pošto sam u Beogradu, pošto sam u prijateljskoj Srbiji, mislim da Evropa dobro razume napore koje Srbija ulaže u taj evropski koncept razvoja. Nije jednostavno, nije lako ni Srbiji, ni Evropskoj uniji, koje ima svoje probleme. Ali, kad ste podsetili na moju tezu, da je proširenje geopolitička nužnost, mi nemamo drugi izbor nego da taj deo uključujući Srbiju uđe u EU što pre, da na kraju bude zaključen i ispunjen taj koncept - Evropa zajedno, slobodna i demokratska“, kaže predsednik Slovenije.
Pahor ponavlja da je prostor Zapadnog Balkana okružen članicama Evropske unije i da je to prirodni prostor Evropske unije. U tom smislu kaže da misli da EU iskreno želi Srbiju u svom članstvu.
„Naravno, kao i prilikom svakog drugog proširenja i Slovenci bi mogli da se pitaju kad smo bili svedoci nekim posebnim uslovima, pa Hrvati kad su bili svedoci posebnih uslova, pa i Austrijanci, i tako dalje. Tako i vi imate taj osećaj, to razumem. Međutim, moram da vam kažem da imate u EU mnogo prijatelja, da je Srbija polako stvorila imidž države koja je iskrena, što se tiče evropskog puta. Ali, naravno morate da razumete da kao što smo i mi bili, tako će i Srbija biti dužna da odgovori na pitanje o vladavini prava, o slobodi medija, o odnosima sa susedima. To su sve pitanja koja su legitimna i moraju naravno da budu adresirana na evropski način“, rekao je Pahor.
Kada je u pitanju status Srba u Sloveniji, predsednik te države kaže da verovatno neće dobiti status nacionalne manjine poput Italijana i Mađara.
„Ali se iskreno zalažemo i to će vam vaši sunarodnici potvrditi, da imaju sve mogućnosti, zakonske i ostale i da uz finansijsku pomoć države mogu da izraze sav svoj identitet, jezik, kulturu, očuvanje tradicije. To Sloveniju obogaćuje. Vaši sunarodnici u Sloveniji nam pomažu u našem razvoju. Mi ih volimo, oni vole da budu kod nas i to je za Sloveniju veoma važno“, zaključio je Pahor.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala