Priština ne odustaje od tužbe protiv Beograda za genocid, spremna za nastavak dijaloga

© Tanjug / AP/STRVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da je slovenačkog predsednika Boruta Pahora, koji boravi u poseti Prištini, obavestila da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom, ali da neće razgovarati o promeni granica i da neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.
„Naš status utvrđen je 17. februara 2008, takođe granice, zbog toga sam naglasila spremnost Kosova da bude deo dijaloga. Kosovo će sedeti za stolom i razgovarati o važnim pitanjima kao što je pitanje nestalih osoba“, rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom, preneo je Tanjug.
Ona je naglasila da Priština neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid, prenosi Kosovo onlajn.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Iz ekstrema u još veći ekstrem: Novi plan Prištine mogao bi da bude i usluga Beogradu
„Već sam ranije izjavila, to je zajednički sporazum tri institucije, jer svaki stav koordinišemo sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem i predsednikom parlamenta, a tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo. Naš odgovor je da je genocid počinjen na Kosovu. Priprema tužbe mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja nam pomogne da postignemo pravdu“, rekla je Osmani.
Osmani je rekla da je sa Borutom Pahorom razgovarala o ubrzanju evropskih integracija celog regiona i tvrdi da je tzv. Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.
​Ona je rekla i da je Pahor, tokom sastanka, ocenio da će liberalizacija viznog režima „ojačati kredibilitet Evropske unije na Kosovu“.
Pahor je rekao da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i najavio da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenom „non pejperu“, čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju.
„Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na predstojećem samitu da nastave proces proširenja i reforme“, poručcio je Pahor.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala