Vučić o promeni granica: Reč je o brutalnom licemerju zapadnih sila

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom Ujedinjenih nacija i sve drugo razumemo kao nametanje nečije volje, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.
Vučić je to rekao povodom novinarskog pitanje predsedniku Slovenije Borutu Pahoru da precizira šta je mislio kada je juče u Prištini rekao da se zalaže za nepromenljivost granica na Zapadnom Balkanu.
Reč je, rekao je Vučić, o najtežem pitanju posebo za one države koje su priznale kosovsku nezavinost, i dodao da je o tome otvoreno razgovarao sa Pahorom.
"Neću ništa da sakrijem od onog što sam rekao. Mi imamo drugačiji pogled u odnosu na kosovsku nezavisnost. Kada čujem da nema promene granica kako kaže Pahor bez sukoba, saglasan sam, i to treba da bude jasno onima koji su proizvodili sukobe i hteli da menjaju granice Srbije", poručio je Vučić.
Srbija, istakao je, insistira da se poštuju granice zemalja utvrđene odlukom Ujedinjenih nacija i da je stav Srbije da se granice ne menjaju i da je to slučaj bio oduvek i sada.
"Ako je i sada tako onda to Srbija podržava", istakao je on i dodao da ga međutim plaši da je na delu nešto drugo što ima veze sa "brutalnim licemerjem zapadnih sila koji nemaju principe ili imaju principe po potrebi".
Vučić je upitao kada su zapadne sile počele da primenjuju taj princip o nepromenjivosti granica 90. te ili 91. kasnije ili 2021., pošto su, kako je naveo, tada menjali granice države Srbije.
Podsetivši i na bombardovanje Srbije, Vučić je upitao međunarodnu zajednicu kada se setila da ne menja granice ovim prostorima, 2021.
Poručio je da je Srbija protiv promene granica, a sve drugo je nametanje volje.
"Ili nam kažite vi Srbi ste poraženi, mi hoćemo da vas gazimo, što nije ni pošteno ni fer, ali nam ne govorite o principima i moralu, jer tu nema ni principa ni morala", naveo je Vučić i dodao da je to njegov odgovor svima.
Poručio je i da će se Srbija držati stvarnih principa, a da je međunarodna zajednica odvojila samo Kosovo od Srbije.
"Samo nam recite: vi ste mali zgaženi, ti si Vučiću arogantno đubre..., samo nemojte da nam pričate o principima", naveo je predsednik i ponovio da se granice mogu menjati samo u skladu sa odlukom UN i da je to, kako je rekao, sve što Srbija priznaje.
"Mi ćemo se truditi da se ponašamo odgovorno i da razumemo da je to stav veliih, da je Srbija zgažena, držaćemo se pravnih principa čuvaćemo mir i stabilnost i trudićemo se da budemo maksimalno odgovorni", zaključio je Vucicć.
(Kraj) zn/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala