Oskarovci u Beogradu: Šta se može pogledati na FEST-u koji je ponovo - svetski presedan

© Foto : PromoMeđunarodni filmski festival – FEST, održava se 49. put od 7. do 16. maja 2021. u organizaciji Centra beogradskih festivala u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleks Galerija Beograd.
Međunarodni filmski festival – FEST, održava se 49. put od 7. do 16. maja 2021. u organizaciji Centra beogradskih festivala u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleks Galerija Beograd. - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Pratite nas
Filmom „Veliko iskopavanje” večeras počinje 49. FEST, najveća filmska manifestacija u zemlji i regionu . Pod sloganom „Povratak u budućnost“, sa više od 70 premijera i pet Oskarom nagrađenih filmova FEST će potvrditi da je festival presedana, podseća Ivan Karl predsednik odbora FEST-a.
Otvaranje 49. Festa u Sava centru - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Dodelom nagrada „Beogradski pobednik“ otvoren 49. Fest /foto/

Više od 70 premijernih filmova u sedam selekcija

Na ovogodišnjoj filmskoj smotri biće predstavljeno više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.
„I ove godine primetna je značajna zastupljenost domaćeg filma. Srpska filmska produkcija prisutna je u gotovo svim segmentima festivala. Gledaćemo šest dugometražnih filmova, tri kratka ostvarenja i dve celovečernje domaće filmske koprodukcije“, kaže Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.
© Foto : PromoOvogodišnji FEST će 7. maja u 19 sati u Sava centru svečano otvoriti film „Veliko iskopavanje”.
Ovogodišnji FEST će 7. maja u 19 sati u Sava centru svečano otvoriti film „Veliko iskopavanje”. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ovogodišnji FEST će 7. maja u 19 sati u Sava centru svečano otvoriti film „Veliko iskopavanje”.
U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, među kojima su i tri domaća ostvarenja: „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića. 
Ivan Ikić - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2020
Ivan Ikić: Živimo katastrofu „Kovid 1984“ — eksperiment u kojem smo dobrovoljno statisti /video/
U ovoj selekciji biće prikazano i ostvarenje koje se našlo u užem izboru za Oskara van engleskog govornog područja - „Čovek koji je prodao svoju kožu” tuniske rediteljke Kaouther Ben Hanije.
Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zacharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.
U drugoj takmičarskoj selekciji „FEST fokus” čije filmove odlikuje hrabar filmski izraz biće prikazano 14 filmova među kojima se nalaze domaća ostvarenja „Prolećna pesma” Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca” Tanje Brzaković.
Žiri selekcije „FEST fokus” čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević, dok će u žiriju za dodelu nagrade „Nebojša Đukelić” biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar.
Pored „Velikog iskopavanja” u kome glavnu ulogu tumači Keri Maligan, kao i jedan od omiljenih gostiju festivala Rejf Fajns, u selekciji „Gala“ biće prikazano 19 filmova, od čega pet koji su nedavno dobili nagrade Oskar: „Zemlja nomada” rediteljke Kloi Žao, „Otac” Floriana Zelera, „Žena koja obećava” čija je rediteljka i scenaristkinja Emerald Fenel, „Zvuk metala” kao i film „Minari“.
© Foto : SEAN GLEASONFilm „Otac” Floriana Zelera dobitnik je Oskara u kategorijama glavna muška uloga i adaptirani scenario.
Film „Otac” Floriana Zelera dobitnik je Oskara u kategorijama glavna muška uloga i adaptirani scenario. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Film „Otac” Floriana Zelera dobitnik je Oskara u kategorijama glavna muška uloga i adaptirani scenario.
Na programu 49. FEST-a naći će se i selekcije „FEST-ovih 50” u kojoj će biti prikazano 10 kultnih ostvarenja svetske kinematografije, „FEST 49“, „Intro FEST“ sa odabranim izborom pet kratkometražnih filmova.

Australijski film po priči Petra Kočića

U glavnom programu van konkurencije publika će moći da vidi dokumentarni film „Kreka: Lovac na snove” o poznatom filmskom scenografu Miljenu Kljakoviću – Kreki, kao i specijalnu projekciju australijskog filma „Jazavac pred sudom”, rađenog po priči Petra Kočića. 
Milena Dravić u filmu „Pavle Pavlović“  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2021
Puriša Đorđević o  klasiku iz 1975. godine: Film je bio zabranjen, ali je policija bila vrlo korektna
Dobitnici počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su glumac Rade Šerbedžija i reditelj Puriša Đorđević kojima će nagrade biti uručene na otvaranju, kao i scenograf Miljen Kljaković Kreka koji će priznanje dobiti na zatvaranju ovogodišnjeg festivala.
© Foto : PromoDokumentarni film ,,Kreka: Lovac na snove’’ o poznatom filmskom scenografu Miljenu Kljakoviću - Kreki, koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu zatvoriće 49. FEST.
Dokumentarni film ,,Kreka: Lovac na snove’’ o poznatom filmskom scenografu Miljenu Kljakoviću - Kreki, koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu zatvoriće 49. FEST. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Dokumentarni film ,,Kreka: Lovac na snove’’ o poznatom filmskom scenografu Miljenu Kljakoviću - Kreki, koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu zatvoriće 49. FEST.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala