Puriša Đorđević o  klasiku iz 1975. godine: Film je bio zabranjen, ali je policija bila vrlo korektna

© Foto : Vip Kinoteka/PromoMilena Dravić u filmu „Pavle Pavlović“
Milena Dravić u filmu „Pavle Pavlović“  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reditelj Puriša Đorđević čiji je klasik iz 1975. godine „Pavle Pavlović” ovih dana uspešno digitalno restauriran, priseća se dana nastanka filma i zabrane koja je ubrzo usledila. Ovaj  96. godišnji reditelj za Sputnjik kaže da je radostan što će ugledati svoje delo u boljem, umivenom ruhu.

Policija bila korektna

„Srećan sam da ću sada videti uređenu kopiju svoga filma 'Pavle Pavlović' . Možda će se naći i neka televizija da prikaže to ostvarenje sa mojim komentarom da je policija bila vrlo korektna“, kaže za Sputnjik Mladomir Puriša Đorđević.

Digitalno restauriran film „Pavle Pavlović“ biće premijerno prikazan 21. januara u 20 časova na „Fejsbuk“ stranicama kompanije „Vip mobile“, Jugoslovenske kinoteke i Centar filma.

© Sputnik / Aleksandar MilačićPuriša Đorđević
Puriša Đorđević o  klasiku iz 1975. godine: Film je bio zabranjen, ali je policija bila vrlo korektna - Sputnik Srbija
Puriša Đorđević

„Pavle Pavlović” zabranjen

Glavni junak filma je Pavle Pavlović, običan čovek i radnik. Kroz njegovu životnu priču reditelj gradi sliku o sistemu, društvu i Jugoslaviji sredinom 70-ih godina, sliku sveta  u kome vlada korupcija i nepoštenje, a pojedinac je u svakom smislu gubitnik.

Đorđević se priseća da je film je 1975. trebalo da bude prikazan na Pulskom filmskom festivalu, ali je komisija koja je bila zadužena za program odlučila da ga ne uvrsti u glavni umetnički program, s uverenjem da tamo ne pripada.

„Bilo mi je jako žao. Pokušao sam da nađem razlog za to. O zabrani filma ‘Pavle Pavlović’ pisao je i jedan italijanski list. Po povratku u Beograd saznao sam da je 'Jugoslavija film', koja je upravljala proizvodnjom domaćih i stranih filmova,  dobila poziv od Udruženja filmskih umetnika Amerike da objasni razloge zašto je film zabranjen. Onda je upravo 'Jugoslavija film' organizovala projekciju filma kojoj je prisustvovalo desetak članova komisije, predstavnika policije”, seća se Đorđević.

Izbaci Miju Aleksića

On dodaje da je posle projekcije samo jedan inspektor policije imao zamerku: zamolio je da se iz filma izbaci scena u kojoj Mija Aleksić kao civil u jednom trenutku pozdravlja prolaznike imitirajućiu milicionera.

„Ne sećam se da je bilo ikakvih komentara u štampi tada. Najlepša stvar se desila 15-20 godina kasnije kada je žena Bekima Fehmijua, Branka Petrić, organizovala prikazivanje filma u Domu omladine. Pošto se znalo da ‘Pavle Pavlović’ nije bio nikada prikazan u bioskopu ili na televiziji, sala je bila puna i dočekan je sa oduševljenjem”, ističe Puriša Đorđević.

Sjajna ekipa na čelu sa Bekimom i Milenom

Đorđević je reditelj, scenarista i producent filma, a uloge tumače Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović-Mavid, Danilo Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac.

© Foto : Vip Kinoteka/PromoBekim Fehmiu i Milena Dravić u filmu „Pavle Pavlović“ Puriše Đorđevića
Puriša Đorđević o  klasiku iz 1975. godine: Film je bio zabranjen, ali je policija bila vrlo korektna - Sputnik Srbija
Bekim Fehmiu i Milena Dravić u filmu „Pavle Pavlović“ Puriše Đorđevića

„Bila je sjajna ekipa na čelu sa Bekimom i Milenom. Prvu ulogu na filmu Bekim je imao u mom filmu ‘Devojka’ (1965) i tek posle toliko godina smo ponovo sarađivali. Oni koji se bave domaćim filmom sada mogu pored filmova ‘Devojka’, ‘Jutro’, ‘Podne’, ‘Kros kontri’ da stave i ‘Pavla Pavlovića’”, kaže Đorđević.

Poslednja filmska uloga Ljubinke Bobić

Ovo filmsko ostvarenje, osim što je na jednom mestu okupilo najpoznatija imena domaće filmske scene, ostavlja kao uspomenu i divan glas velike Milene Dravić, kao i poslednju filmsku ulogu Ljubinke Bobić.

„Pavle Pavlović”, snimljen u produkciji Centar filma, restauriran je u okviru projekta „Vip Kinoteka“, u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala