Slučaj „UEFA“ – pogledaj pod „Kokeza“

© Foto : Jutjub / Fudbal Zapadne SrbijeAleksandar Čeferin i Slaviša Kokeza
Aleksandar Čeferin i Slaviša Kokeza - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Evropska fudbalska unija (UEFA), nedavno se suočila se sa najvećim izazovom od svog osnivanja, odlukom 12 velikih klubova da kreiraju Superligu, što je moglo da izazove katastrofalne posledice po UEFA, njena takmičenja, ali i kompletan fudbalski svet. U svemu, velika krivica stoji i nad glavom UEFA.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Vučić: Ne mogu da verujem da Kokeza neće na poligraf
Ako se verovalo da je slučaj Mišela Platinija, legendarnog fudbalera i bivšeg predsednika UEFA, koji je dobio višegodišnju suspenziju zbog malverzacija, nešto najgore što se dogodilo UEFA, nedavna dešavanja ne mogu ni da se izmere i mogla su iz korena da promene sve.
Veliki klubovi, suočeni sa ogromnim finansijskim gubicima zbog pandemijskih okolnosti, ne mogu da generišu dovoljno novca ni za svoje preživljavanje, a način na koji UEFA deli dobit, nastao pre svega na račun imena i popularnosti velikih klubova, njih ne zadovoljava.
S razlogom.
Platinijeva ideja o približavanju bogatih i siromašnih je u svojoj suštini imala plemenite namere, proizvodi toga su i, na primer, fudbalski centar u Staroj Pazovi, te brojna infrastrukturna ulaganja, ali...
Poslednjih godina, krug ljudi koji upravlja UEFA, na čijem vrhu je slovenački advokat Aleksandar Čeferin, nije uspeo da reformiše svoje poslovanje, niti da na pravi način uspe da podeli dobit, odnosno da vodi računa o tome gde i kako odlazi novac, dobijen uglavnom od sponzora, televizijskih prava i svega što je okruživalo njena najvažnija takmičenja, Ligu šampiona i Ligu Evrope.
Modrić i Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2021
Da li je „revolucija“ rešenje za uzdrmane velikane?
Primeri Barselone, te Real Madrida, klubova ogromne popularnosti, dovode do toga da je njihovo nezadovoljstvo načinom rada UEFA, više nego opravdano – oni generišu novac, a zauzvrat ne mogu da znaju gde dobar deo toga odlazi.
„Do u detalje znam koliko zarađuje Lebron Džejms, ali nemam pojma koliko zarađuje Aleksander Čeferin. Shvatate? Svi mi u klubovima širom sveta morali smo svima smanjiti plate zbog pandemije, ali čini mi se da u UEFA nisu imali tih problema“, rekao je predsednik Real Madrida i prvi čovek Superlige Florentino Peres.
Podaci dostupni javnosti ukazuju na to da je Čeferin sebi uvećao zaradu za 450.000 evra i to u prošloj godini, obeleženoj pandemijom virusa korona i opštom ekonomskom krizom.
Italijanski „Kalčo i financa“ navodi da je iz kase UEFA za Čeferinovu platu izdvojeno 2,19 miliona evra, bruto.
Da je u UEFA nešto „trulo“, govori i činjenica da je ona godinama ćutala i na dešavanja, na primer, u srpskom fudbalu, koja su kulminirala optužbama na račun, sa već bivšeg predsednika FSS Slaviše Kokeze.
Nekada bliski saradnik predsednika vladajuće partije i Republike Srbije, u medijima je optuživan čak i za učestvovanje u pokušaju atentata na najvišeg državnog zvaničnika, te višemilionske malverzacije od kojih se normalnom čoveku zavrti u glavi.
Andrea Anjeli i Aleksandar Čeferin - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Slovenac nije birao reči za „bivšeg“ kuma: „Branio sam ratne zločince, ali ovo nikada niste videli“
„Padali“ su razni fudbalski zvaničnici tokom prethodnih dvadesetak godina, malo-malo pa neki predsednik Barselone završi iza rešetaka, ali su tu stvari bar jasne, optužbe uglavnom završavaju optužnicama i presudama, dok su kod nas stvari nešto drugačije, a samim tim i nesređene. 
Isti taj Kokeza, optužen za „sve i svašta“, godinama je bio rado viđen gost u društvu Čeferina i vrhuške UEFA, a odatle je otišao pošto je podneo ostavku u FSS i najavio da sve svoje snage želi da usmeri na odbranu časti, ukaljanu medijskim navodima.
Bez obzira na sve, UEFA je tokom godina nastavljala da donira novac kako FSS, tako i drugim savezima u regionu, poštujući plemenitu ideju Platinija, ali baš kao što je rekao Florentino Peres, nije bilo transparentnosti u radu i jasnih proizvoda novca koji je uložen.
Da, oko para se sve vrti u fudbalskom svetu, odavno, vreme romantizma je nestalo ili postoji na nižim nivoima, a u samom vrhu su stvari veoma jasne – velikani, klubovi koji ogromnim ulaganjima doprinose popularnosti i atraktivnosti sporta, samim tim i stvaranju publike, odnosno potrošača, žele da uzmu stvari u svoje ruke i da samostalno upravljaju svojim novcem, što je ključno za njihov opstanak.
UEFA nije uspela da izgradi neophodno poverenje, niti da zavredi status tela koje može da bude garant „stabilnosti“, reforme najavljene za 2024. godinu deluju zakasnelo, ali i pokušaji da se „blokira“ nastup igrača iz superligaških klubova na evropskim i svetskim prvenstvima.
Ideju je napustila većina klubova, opciji separatizma su ostali verni Real Madrid, Barselona, Juventus i Milan. Upravo su navijači milanskog kluba svojim saopštenjem ukazali na sve probleme i činjenicu da UEFA ne radi dobro svoj posao, a o tome da je u fudbalskom ratu, zasad, pobedilo manje zlo, govorilo se i u emisiji „Miljanov korner“.
► FSS osudio arogantne milijardere i pružio podršku UEFA
► Premijer Velike Britanije objavio rat pohlepnim milijarderima
► Američki novac u misiji razaranja fudbalske Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala