Da li je „revolucija“ rešenje za uzdrmane velikane?

© AFP 2023 / LLUIS GENEModrić i Mesi
Modrić i Mesi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fudbalska Evropa je na putu da doživi najveći potres u svojoj istoriji pošto su veliki klubovi na putu da formiraju svoju, elitnu ligu.

Inicijativa je pokrenuta pre nekoliko godina, ali se čini da je sada nikad bliža realizaciji.

Korak ka tom cilju je napravio predsednik Real Madrida Florentino Peres koji je u Torinu razgovarao sa prvim čovekom Juventusa Andreom Anjelijem.

Kako su preneli mediji, dvojica funkcionera su provela više od tri sata u razgovoru koji bi kao rezultat mogao da donese „kamen temeljac“ za novo takmičenje.

FIFA preti

Da su stvari već odmakle daleko svedoči i saopštenje FIFA u kom je upozoreno da će klubovi koji se odluče za stvaranje Superlige snositi posledice.

Jedna od njih je zabrana igračima tih klubova da nastupaju u takmičenjima koje organizuje FIFA, poput Svetskog prvenstva.

Eventualno stvaranje evropske Superlige u velikoj meri bi umanjilo značaj Lige šampiona, kao zvaničnog UEFA takmičenja, što FIFA i ostale konfederacije ne žele da dopuste.

Jedan od velikana svetskog fudbala, Mančester junajted, navodno je odustao od ideje da učestvuje u Superligi, koja bi navodno trebalo da ima 15 ekipa, uz pet mesta za timove koji bi u elitu stigli kroz kvalifikacije.

Iza svega, krije se novac.

Plan Superlige predviđa da učesnici dobiju više od 300 miliona evra, uz mogućnost da osvoje nagradu veću od 200 miliona, za osvajanje takmičenja.

Uz Real, ideju o Superligi najviše podržava bivši predsednik Barselone Đosep-Marija Bartomeu, a namera je da se upute pozivi Mančester junajtedu, Liverpulu, Arsenalu, Mančester sitiju i Totenhemu.

Zašto Real i Barselona forsiraju novu ligu?

Velikani španskog fudbala su doživeli velike finansijske udarce zbog pandemije virusa korona, Real gotovo izvesno neće imati novca za trošenje na nove igrače u narednim prelaznim rokovima, dok je Barselona u poziciji da mora da moli banke za kredite kako bi izbegla bankrot.

Nova liga bi, sa predviđenim nagradnim fondom, ali i inicijalnim novcem za učešće, bila gotovo jedina izlazna karta za velikane u aktuelnim okolnostima, naročito za one koji veći deo prihoda ubiraju od navijača, marketinga, prodavnica i ostalih propratnih aktivnosti kojih u pandemijskim okolnostima praktično da nema.

U tom svetlu velikani nisu zadovoljni novcem koji dobijaju od FIFA i UEFA za učešće u njihovim takmičenjima.

Problemi postoje i u Premijer ligi, koja ima najbolji sistem finansiranja i pruža veliku podršku svojim klubovima, ali je sasvim jasno da sve to ne zadovoljava ambicije, na primer Mančester sitija.

Tim povodom se nedavno oglasio i prvi trener tog kluba Pep Gvardiola koji je izneo predlog o skraćivanju sezone u Premijer ligi kako bi bilo prostora za učešće u novoj Superligi.

Izvesno je i da će korpusu timova koji zagovaraju „revoluciju“ prići i Pari Sen Žermen, s obzirom na to da je francuska Liga 1 pred bankrotom zbog mogućeg otkazivanja sponzorskog ugovora o televizijskim prenosima.

► FIFA zapretila „eliti“ žestokim kaznama

► Raspucani Srbi širom Evrope: Radonjić „seo na motor“, Vlahović dominira Čizmom

► Abramovič i Granovskaja su dali ultimatum legendi – pobede ili otkaz

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala