Koja članica NATO-a je „najruskija“

© Flickr / MarijaninaZastave Rusije i NATO-a
Zastave Rusije i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Srbija ima najviše poverenja u Rusiju, dok je Crna Gora od svih članica NATO-a najviše proruski orijentisana zemlja, pokazalo je nedavno istraživanje Instituta Globsek iz Bratislave sprovedeno u devet država Istočne i Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana.
Istraživanje je objavljeno pod naslovom „Slika Rusije: Moćni slovenski brat ili gladni medved pred vratima?“ i obuhvatilo je Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku, Češku Republiku, Slovačku i Poljsku. 
Zastave SAD Kine i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Istok ojačao, Zapad zapao u krizu: Zašto nema povratka na 2017. godinu /video/
Autor studije Daniel Milo istraživao je uticaj Rusije u navedenim državama i došao je do zaključaka da većinski deo građana i Srbije i Crne Gore veruje da je Rusija bratska zemlja, zbog čega prihvataju retoriku koja Rusiju predstavlja kao žrtvu.
U izveštaju se ocenjuje da je prisutna i postkomunistička nostalgija motivisana mišljenjem da je život bio bolji pre 1989. godine, nakon čega dolazi do promena komunističkih režima. Kao rezultat toga pojavljuje se percepcija Rusije kao strateški važnog partnera za budućnost.
Mladi u Crnoj Gori, poput njihovih vršnjaka iz Srbije, Mađarske i Severne Makedonije, često vide Rusiju kao strateškog partnera, konstatuje se u izveštaju.
„Građani Crne Gore, njih 38 odsto, smatraju da je upravo Rusija najvažniji strateški partner. Od svih devet zemalja u kojima je sprovedeno ispitivanje, Rusiju kao dominantnog partnera vide građani Srbije, njih 59 odsto“, dodaje se u izveštaju.
Prema rezultatima ovog istraživanja, Srbi od svih ispitanika najmanje veruju da postoji ikakva pretnja od Rusije - čak 91 odsto, a među Crnogorcima se 65 odsto ne plaši Rusije.
Da je Rusija žrtva NATO provokacija, veruje 71 odsto građana Srbije i 60 odsto Crne Gore. Gotovo identičan je procent i onih kojih veruju da Zapad nepravdeno optužuje Rusiju za agresivno ponašanje.
Više od polovine građana Srbije, Severne Makednije, Crne Gore, Bugarske i Slovačke veruje da Rusija ima najveću vojnu silu na svetu – jaču od Zapada i SAD-a. 
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Rusija: Zapad pokušava da zabije klin među zemlje postsovjetskog prostora
U Rusiju kao glavnu antifašističku pobednicu u Drugom svetskom ratu, koja i danas, kako veruju, nastavlja da predvodi borbu protiv fašizma, veruje 70 odsto građana Srbije, 60 Crne Gore, 58 Bugarske, 51 Slovačke, 48 Severne Makedonije...
Prema nalazima Globseka, podrška Crne Gore Zapadu je 35 odsto, dok je 25 odsto ispitanih u zemlji orjentisano ka Istoku, što je ubedljivo najveći procenat od svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala