Istok ojačao, Zapad zapao u krizu: Zašto nema povratka na 2017. godinu /video/

© Foto : Voice of Russia collageZastave SAD Kine i Rusije
Zastave SAD Kine i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2021
Pratite nas
U centrali NATO u Briselu odahnuli su kada se Donald Tramp iselio iz Bele kuće, jer sada više ne moraju da brinu za egzistenciju i nemaju više Damoklov mač iznad glave. Sada, međutim, misle da stanje može da se vrati na ono od pre 2017. ali se u poslednje četiri godine mnogo toga promenilo. Istok je dodatno ojačao, a zapad je zapao u još dublju krizu.

Ovako u emisiji „Od četvrtka do četvrtka” politikolog Aleksandar Pavić komentariše apel čelnika Alijanse da države članice moraju detaljno da promene koncepciju zbog, kako je Jens Stoltenberg rekao, „sve agresivnije akcije Rusije protiv njenih suseda kao i jačanja Kine“.

Pre nego što je Bajden postao predsednik SAD, podseća naš sagovornik, EU je potpisala investicioni sporazum sa Kinom koji Vašingtonu uopšte nije po volji.

„Imajući u vidu da su glavne članice EU deo NATO tu već postoji razilaženje o, recimo, Severnom toku 2. Očekujem konvergenciju stavova što se tiče zaoštravanja prema Rusiji i Kini i to je ono na šta već godinama unazad Moskva upozorava, a od nedavno i Peking. Oni širenje Alijanse na istok kvalifikuju kao hladnoratovski mentalitet“, rekao je Pavić.

Rusija se, međutim, naoružala hipersoničnim naoružanjem o kojem zapad može samo da sanja, dodaje naš sagovornik, dok Kina mnogo napreduje uz rusku pomoć, pa su sada te dve zemlje zajedno neprobojan bedem za zapadne zemlje.

Nema povratka na stanje pre 2017.

Pavić objašnjava da je do razlike u kvalitetu naoružanja došlo prvenstveno, jer je američki vojno-industrijski kompleks postao nezajažljiv.

Njihovo naoružanje je postalo preskupo, kaže on, jer je sve u rukama privatnika i korporacija kojima je profit na prvom mestu.

„Zapadne države su položile radnike na oltar profita. Tramp je za to krivio Kinu. Međutim, nije ona kriva što su zapadni kapitalisti zbog jeftine radne snage preselili proizvodnju na istok i tako omogućili Kini da se digne na noge. Sada je kasno. Glavne kompanije vojno industrijskog kompleksa plivaju u profitu i samo im je važno da ulože u kongresmene koji će da budu izabrani da bi mogli da dobiju što veće vojne budžete,“ smatra Pavić.

Sa druge strane, kaže on, u Rusiji i Kini država vodi računa kako će da se naoružava na najefikasniji način. Zbog toga sa mnogo manje novca mogu da postignu mnogo više iz prostog raloga što na prvom mestu nije profit, već patriotizam i ugled.

SAD smatraju da su pravila za druge, a ne za njih

U jeku optužbi NATO da Rusija i Kina podrivaju svetski mir, i da Alijansa mora da ga brani od tih zemalja, brodovi Ratne mornarice SAD i Turske, uz podršku dva turska lovca F-16, realizovali su zajedničke vojne vežbe u Crnom moru.

Pavić kaže da samo treba da se podsetimo šta se dešavalo za vreme kubanske krize 1962. kada je Sovjetski Savez počeo da razmešta nuklearne rakete na Kubu. On ocenjuje da se i na ovom slučaju pokazuje da je najveći problem to što SAD i dalje smatraju da su pravila za druge, a ne za njih.

„Amerikanci imaju minimum 800 vojnih baza širom sveta i specijalne jedinice u više od 100 država, dok sa druge strane, Rusi imaju vojsku tamo gde je pozvana kao što je u Siriji. Rusija je  vratila Krim koji je izuzet iz Rusije i predat Ukrajini za vreme Sovjetskog saveza. Imamo zapad koji je izričito antikomunistički ali bi da se sačuvaju tekovine komunizma tamo gde to njima odgovara. Ne treba, međutim, obraćati pažnju na njihove dvostruke strandarde, jer je činjenica da u Crnom moru nemaju šta da traže ni američki, britanski i francuski ratni brodovi. Jasno je ko se ponaša agresivno ali njih zapravo boli što je Krim vraćen u okvire Rusije,“ rekao je Pavić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala