Rusija: Zapad pokušava da zabije klin među zemlje postsovjetskog prostora

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Zapad se aktivno protivi integracionim procesima na postsovjetskom prostoru, povećava se potencijal za sukobe duž granica zemalja Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), a pokušaji zabijanja klina među naše države stalno su prisutni, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prema rečima zamenika ministra odbrane Aleksandra Fomina, Šojgu je na sednici Saveta ministara ODKB koja se održava u tadžikistanskoj prestonici Dušanbeu rekao da se „značajno proširio spektar izazova i pretnji našoj državi u regionima kolektivne bezbednosti“.

„Potencijal za konflikte raste duž granica ODKB-a. Pritom se to dešava u svetlu aktivnog protivljenja integracionim procesima na postsovjetskom prostoru i uvlačenja zemalja regiona u sferu svojih interesa“, preneo je Fomin reči ruskog ministra.

Američki vojnici na vojnim vežbama Dostojni partner 2018 u okviru NATO-a u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Minsk: Kod granica Rusije i Belorusije niču obaveštajni centri NATO-a
Šojgu je na zasedanju istakao da se primećuju konstantni pokušaji zabijanja klina među „naše države, mešanja u unutrašnje stvari, kao i provociranja 'obojenih revolucija'“.

Kako je rekao Fomin, u isto vreme se članicama ODKB-a pod različitim izgovorima nameću različiti programi i sporazumi.

„Ministar odbrane je istakao da je malo verovatno da su takvi projekti u stanju da ostvare značajan uticaj na jačanje regionalne bezbednosti. Oni po pravilu imaju skrivene ciljeve“, naglasio je Fomin.

Izvor pretnji za ODKB – vojno širenje uz podršku SAD u Evropi

Istovremeno, beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin, koji je takođe učestvovao na zasedanju u Dušanbeu, uvrstio je među glavne izvore pretnji zemljama-članicama ODKB-a povećavanje koalicionih i nacionalnih vojnih potencijala koje sprovodi Zapad, uz aktivno širenje vojnog prisustva SAD u Evropi.

Belorusija primećuje da Zapad pokreće informacioni rat u istočnoevropskom regionu, kao i da pokušava da destabilizuje situaciju na postsovjetskom prostoru, dodao je Hrenjin.

Pozvati prijateljske zemlje na sastanke pod okriljem ODKB

Prema rečima zamenika ruskog ministra odbrane, Šojgu je na sednici izneo predlog Rusije da se predstavnici Srbije, Uzbekistana, Mongolije i drugih prijateljskih zemalja uključe na događaje koji se odvijaju pod okriljem ODKB-a.

Podsetimo, ODKB, osim Rusije, danas čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala