Republika Srpska se žalila Ujedinjenim nacijama: OHR i Ustavni sud centralizovali BiH

© AP Photo / Osamu Honda, FileSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Krajem aprila iz Banjaluke otišao je 25. izveštaj Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kome se spominje OHR i navodi se da su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH centralizovali BiH i narušili prava konstitutivnih naroda kršeći ono što je predviđeno Dejtonskim sporazumom.
Otkako je dogovoren Dejtonski sporazum, sukcesivno su visoki predstavnici pomagali naporima bošnjačkih političkih stranaka u njihovoj neumornoj kampanji za demontažu dejtonskog kompromisnog dogovora i postizanja ratnih bošnjačkih ciljeva unitarne države u kojoj dominiraju Bošnjaci, navedeno je u dokumentu, preneo je sarajevski portal Kliks.
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Vlada Republike Srpske: Kontinuirani problemi koje izaziva Visoki predstavnik
Uprkos tome, visoki predstavnik i bošnjačke stranke još nisu zadovoljni, navodi se u izveštaju i dodaje da je SDA 2019. godine usvojila provokativnu deklaraciju kojom poziva na potpuno ukidanje dejtonske strukture, uključujući entitete i zaštitu konstitutivnih naroda, a sve u korist unitarne države kojom bi dominirala SDA.
U izveštaju stoji i da umesto da izvršava svoju dužnost pridržavanja Ustava, Ustavni sud BiH prečesto podržava protivustavnu centralizaciju i ustavno slabljenje garantovane zaštite konstitutivnih naroda BiH.
Ustav predviđa da sve vladine funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena institucijama Bosne i Hercegovine budu ovlašćenja entiteta.
Ipak, uprkos ovom jasnom uputstvu, većina u Ustavnom sudu rutinski odobrava prenos ovlašćenja na BiH nadležnosti koje nisu ni eksplicitno, ni čak implicitno dodeljene nivou BiH", piše u izveštaju.
Petar Ivancov - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2018
Ruski ambasador u BiH: Krajnje je vreme za zatvaranje OHR-a
Takođe, navodi se da je uticaj OHR-a bio najgori u periodu kada je ova institucija pomoću bonskih ovlašćenja upravljala BiH vlastodržački, čime je političke institucije BiH učinila nemoćnim i bespredmetnim.
U izveštaju stoji i da su nepromišljene odluke i zloupotreba ovlašćenja podmetnuta BiH u tom periodu primarni izvori današnjih problema u BiH.
EU je s pravom naglasila potrebu za širom reformom disfunkcionalnog pravosuđa BiH, a to pravosuđe je gotovo u celosti proizvod ranijih protivpravnih i nepromišljenih odluka visokog predstavnika, navodi se u dokumentu i dodaje da čak i kada ne koristi prisvojena diktatorska ovlašćenja, visoki predstavnik ostaje najveća prepreka napretku u BiH.
"Kada visoki predstavnik sabotira kompromisna rešenja do kojih dođu lideri u BiH, time ne samo da se blokira rešenje konkretnog pitanja, već i dodatno otežava postizanje kompromisa u politički podeljenoj BiH", stoji u dokumentu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala