Vlada Republike Srpske: Kontinuirani problemi koje izaziva Visoki predstavnik

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Pratite nas
Vlade Republike Srpske istakla je u četvrtom poglavlju 25. Izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, da je potpunim izvitoperenjem namera i slova Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Visoki predstavnik postao instrument kojim određeni članovi međunarodne zajednice sprovode vladavinu nad BiH.
 
U ovom delu Izveštaja navodi se da je tajan proces imenovanja novog visokog predstavnika suprotan međunarodnom pravnom instrumentu kojim je on uspostavljen, prenosi RTRS.
Vlada Republike Srpske ukazuje i na to da suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik nastavlja, kako se navodi, da prisvaja legalno apsurdna diktatorska ovlašćenja i odlukama donosi zakone, poništava odluke Ustavnog suda i smenjuje izabrane zvaničnike.
Podseća se da je početkom godine visoki predstavnik Valentin Incko poslao ultimativno pismo u kojem zahteva da Narodna skupština Srpske povuče tri priznanja, koja je 2016. godine dodelila pojedincima i organizacijama povodom obeležavanja 25. godišnjice Narodne skupštine.
Posebno se ukazuje na stav Incka da će povlačenje priznanja "skinuti kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda" i ističe da je Inckovo pripisivanje krivice nedužnim Srbima, čak i srpskoj deci, za zločine koje su tokom rata počinili pojedinci - velika uvreda i suprotnost evropskim vrednostima.
Kolektivna krivica jednog naroda je otrovan, fašistički i fanatizovan koncept koji je destruktivan po nacionalno pomirenje i sklad, naglašeno je u Izveštaju Vlade RS.
Podsećajući da je u februaru visoki predstavnik ponovio da će pokušati da nametne zakon kojim se inkriminiše izražavanje određenih mišljenja o ratnoj istoriji BiH, Vlada Republike Srpske ukazuje da je mogućnost donošenja takve odluke napad na demokratsko uređenje BiH i neopravdana pretnja po pomirenje, slobodno istraživanje istorije i slobodu izražavanja.
Za Vladu Srpske, cenzorski zakon kojim se zabranjuje debata o kvalifikaciji zločina u Srebrenici, predstavljao bi povredu prava građana na slobodu izražavanja, koje je zaštićeno Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala