Neprijatno priznanje Pentagona: SAD kaskaju za Rusijom, ne mogu je obuzdati reliktima iz Hladnog rata

© AP PhotoAmerička raketa "minitmen"
Američka raketa minitmen  - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2021
Pratite nas
Rusija i Kina su značajno ispred Amerike u oblasti strateškog naoružanja. Taj zaključak, neprijatan za Pentagon, pre nekoliko dana izneo je šef američke Strateške komande, admiral Čarls Ričards.
Admiral je priznao da Vašington više ne može da obuzdava Moskvu i Peking „reliktima iz vremena Hladnog rata“ – interkontinentalnim balističkim raketama „Minitmen 3“.
Pentagon danas ima otprilike 450 interkontinentalnih balističkih raketa „LGM-30G Minitmen 3“. Amerika nema druge kopnene rakete tog tipa, a prvi „Minitmeni“ stupili su u borbeno dežurstvo pre više od pola veka.

Zastarele rakete

Strateška komanda imala je i moćnije interkontinentalne balističke rakete – teške „LHM-118A Piskiper“, koje su mogle da nose po 10 bojevih glava sa po 300 kilotona. Međutim, SAD su ih uklonile prema sporazumu START 2. Od tada su se Amerikanci bavili samo modernizacijom pojedinih komponenti „Minitmena 3“.
„To je oružje iz 70-ih godina prošlog veka. Kako možemo da računamo da će neutralisati pretnje u 20-im i 30-im godinama ovog veka?“, pita se Ričards.
Kako je rekao, mnogi mehanizmi i detalji tih raketa više se ne prave, niti iko zna kako da ih pravi.
„Zastareli su, kompanijama se ne isplati da ulažu napore kako da obnovile proizvodnju. Potrebni su nam efikasni sistemi naoružanja koji će zaista postići cilj“, objasnio je šef američke Strateške komande.
Kongres SAD - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2020
Kongres SAD: Amerika nije u stanju da napravi PVO sistem protiv ruskih raketa

Zamena „veterana“

U Sjedinjenim Američkim Državama postoje projekti interkontinentalnih balističkih raketa koji će zameniti „Minitmen 3“. U okviru programa Ground-Based Strategic Deterrent (GBSD), vazduhoplovna komanda je 8. septembra prošle godine naložila koncernu „Nortrop Gruman“ razvoj novih raketa. Koncern je iz budžeta dobio 13 milijardi dolara u tu svrhu, međutim, ukupni troškovi će se približiti 95 milijardi dolara.
Za sada nema mnogo podataka o tim raketama, ali se zna da bi trebalo da stupe na borbeno dežurstvo krajem ove decenije i da služe do 2080. godine. U razvoj će biti uključena najsavremenija baza elemenata, a preciznost će biti značajno povećana zbog korekcije dži-pi-es signala. Prema planovima Pentagona, prve interkontinentalne rakete projekta GBSD stupiće u borbeno dežurstvo 2027. godine i do 2036. godine će u potpunosti zameniti svoje prethodnike.
Pogled na zgradu Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2018
Pentagon: Rusija će nas prestići do 2025.
Perspektivne rakete će biti opremljene termonuklearnim bojevim glavama V87 mod 1, kapaciteta 475 kilotona. Još uvek se ne zna koliko će ih stati u jednu interkontinentalnu balističku raketu. Mesta baziranja se neće promeniti. „Minitmen 3“ je raspoređen je u tri baze američkog ratnog vazduhoplovstva: Voren u Vajomingu, Malmstrom u Montani i Majnot u Severnoj Dakoti. Svaka ima po 150 raketa.

Misija: Stići Rusiju

Izgleda da Pentagonu ne ide sve „kao po loju“ ni sa bombarderima velikog dometa i strateškim nuklearnim podmornicama.
Zdanie Pentagona v SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2020
Pentagon priznao: Novo rusko oružje pretnja američkoj nuklearnoj trijadi
SAD poseduju oko 70 bombardera B-52 „Stratofortres“ koji mogu da nose nuklearne rakete, kao i 20 stelt nosača raketa B-2 „Spirit“. Flota od 62 aviona B-1 „Lanser“ pretvorena je u konvencionalno oružje nakon završetka hladnog rata. Pored toga, prema procenama Pentagona, samo je nekoliko letelica tog tipa u potpunosti spremno za borbu, budući da je B-1 aktivno korišćen u oružanim sukobima na Bliskom istoku i da je u velikoj meri iscrpeo svoje resurse.
Američka ratna mornarica ima 18 strateških podvodnih nosača raketa tipa „Ohajo“, a na svakom od njih 24 rakete „Trident 2“. Šef strateške komande uveren je da to nije dovoljno za efikasno suprotstavljanje Rusiji i Kini.
„Nuklearna trijada nije efikasna ako barem jedna njena komponenta nije spremna za borbu“, zaključio je Ričards i dodao da bez savremenih, moćnih i pouzdanih interkontinentalnih balističkih raketa koje se lansiraju iz silosa Amerika rizikuje da „izgubi treći svetski rat“.
Admiral je istakao da je Rusija poslednjih decenija modernizovala arsenal interkontinentalnih raketa koje se lansiraju iz silosa za 80 odsto, dok su se za to vreme SAD bavile isključivo „estetskim popravkama“.
Raketni sistem Topolj-M  - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2019
Putin: Razvijamo ofanzivne komplekse koji će moći da savladaju svaki PRO
U prilog činjenici da Moskva zaista prestiže Vašington na polju strateškog naoružanja ide i ranije saopštenje ruskog lidera Vladimira Putina o pojačanju ruskog naoružanja.
Kako je rekao 21. aprila, prvi puk sa interkontinentalnim balističkim raketama „Sarmat“ će već 2022. godine stupiti na borbenu dužnost. Ova raketa opremljena je sredstvima za savladavanje i postojećih i budućih sistemaza protivraketnu odbranu. Pored toga, Strateške raketne snage pojačane su interkontinentalnim balističkim raketama sa hiperzvučnim blokovima „Avangard“ koji menjaju putanju leta, što otežava presretanje.
Istovremeno, čak i interkontinentalne balističke rakete koje su već u upotrebi po borbenim mogućnostima znatno premašuju američke rakete „Minitmen 3“.
Primera radi, jedna raketa RS-24 „Jars“ u stanju je da izbaci na neprijateljsku teritoriju od tri do deset bojevih glava kapaciteta 150 do 500 kilotona, a jedina interkontinentalna balistička raketa američkih strateških snaga — samo tri bojeve glave kapaciteta 300 kilotona.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala