Pentagon priznao: Novo rusko oružje pretnja američkoj nuklearnoj trijadi

CC0 / Pixabay / Zdanie Pentagona v SŠA
Zdanie Pentagona v SŠA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika mora da očuva potencijal nuklearnog obuzdavanja i modernizuje nuklearnu trijadu u svetlu pojave najnovijeg ruskog naoružanja, kao što su hiperzvučne rakete „Avangard”, izjavio je zamenik šefa Pentagona za nabavke i tehničko opremanje Alan Šafer.

„Ovo novo oružje je pretnja našoj odbrani, kao i našoj nuklearnoj trijadi, i zato je modernizacija trijade toliko bitna. Ovo je i konkretan izazov zbog kog hiperzvučno oružje i zaštita od hiperzvučnog naoružanja za Ministarstvo odbrane predstavljaju prioritet“, istakao je američki zvaničnik na konferenciji povodom nuklearnog obuzdavanja.

Kako tvrdi Šafer, u Kini i Rusiji su u toku slična ispitivanja, bez obzira što raspolažu arsenalom interkontinentalnih balističkih raketa, koje su dovoljne za rešavanje zadataka obuzdavanja.

„Kina i Rusija razmeštaju nove sisteme naoružanja u strateškom prostoru nuklearnog obuzdavanja. Oni će nas izazvati, a mi moramo biti spremni da se odbranimo od tog naoružanja i moramo biti spremni da predložimo sisteme uzvratnog napada“, naglasio je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, u nedostatku efikasnih metoda zaštite od hipersoničnog oružja, postojanje nuklearnog arsenala igra veliku ulogu.

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
Pentagon priznao: Novo rusko oružje pretnja američkoj nuklearnoj trijadi - Sputnik Srbija
SAD testiraju nuklearno oružje

„Nuklearno obuzdavanje se pokazalo kao veoma efikasno u sprečavanju izazivanja sukoba velikih razmera i ja insistiram na tome da i u budućnosti moramo očuvati potencijal nuklearnog obuzdavanja“, zaključio je Šafer.

Američki predsednik Donald Tramp je ranije ove nedelje izjavio da će Vašington usled odsustva Sporazuma o kontroli naoružanja sa Rusijom i Kinom napraviti najmoćnije nuklearno oružje na svetu.

Rusko hiperzvučno oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2018. godine u obraćanju Federalnoj skupštini Rusije predstavio najnovije tipove strateškog naoružanja, uključujući i hiperzvučne komplekse „Kindžal“, „Avangard“, „Burevesnik“, vojni laser „Peresvet“, kao i podvodno plovilo „Posejdon“. Rusija je deo ovog naoružanja već uključila u svoj arsenal.

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete "Avangard"
Pentagon priznao: Novo rusko oružje pretnja američkoj nuklearnoj trijadi - Sputnik Srbija
Lansiranje rakete "Avangard"

Od decembra 2019. godine u vojnoj službi se primenjuju laserski kompleksi „Peresvet“, širi se aerodromska mreža za avione-nosače hiperzvučnih raketa „Kindžal“, a počela je i serijska proizvodnja raketnog kompleksa „Avangard“, koji dežura u Orenburškoj oblasti. U toku je rad na razvoju nove teške interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, čije testiranje je planirano za ovu godinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala