Rusija proteruje diplomate baltičkih zemalja i Slovačke

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Rusija proteruje diplomate Estonije, Letonije, Litvanije i Slovačke, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
U saopštenju Ministarstva se precizira da dvoje zaposlenih u ambasadi Litvanije, po jedan zaposleni ambasade Letonije i Estonije i tri zvaničnika slovačke ambasade moraju da napuste teritoriju Rusije u roku od sedam dana.

Kako se ističe, Rusija kao recipročnu meru proteruje diplomate iz ambasada Letonije, Litvanije i Estonije. Predstavnicima misije rečeno je da Vilnjus, Riga i Talin nastavljaju da otvoreno vode neprijateljsku politiku prema Moskvi, a dejstva protiv ruskih diplomata su provokativna i neosnovana.

„Šefovima diplomatskih misija izražen je snažan protest u vezi sa provokativnim, neosnovanim dejstvima proterivanja zaposlenih u ruskim ambasadama u ovim baltičkim državama“.

EU Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Ne sluti na dobro: Evropu zahvatila antiruska psihopandemija

Ministarstvo je dodalo da se iz Rusije proteruje troje slovačkih diplomata, kojima je naređeno da napuste zemlju do 5. maja.

„Ambasadoru je izražen oštar protest u vezi sa neosnovanim proglašavanjem od strane Slovačke za persone non grata trojice zaposlenih u ambasadi Rusije u Bratislavi zbog apsurdne i izmišljene optužbe za nezakonite aktivnosti“, saopštilo je Ministarstvo.

Takođe je rečeno da odluka slovačkih vlasti da „pokažu lažnu solidarnost sa Češkom u njenoj provokativnoj antiruskoj kampanji nanosi štetu tradicionalno prijateljskim rusko-slovačkim odnosima i konstruktivnoj bilateralnoj saradnji“.

Ranije je saopšteno da su predstavnici baltičkih zemalja i Slovačke stigli su u Ministarstvo inostranih poslova Rusije nakon proterivanja ruskih diplomata.

Litvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da ova zemlja u znak solidarnosti sa Češkom proteruje dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi. Letonija i Estonija takođe su saopštile da proteruju po jednog ruskog diplomatu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala