Bugarska sumnjiči grupu Rusa za organizovanje eksplozija u fabrikama oružja

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPolicijsko vozilo
Policijsko vozilo - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Šest državljana Rusije osumnjičeno je za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj, a trojica su optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva, javila je Bugarska nacionalna televizija (BNT) pozivajući se na tužilaštvo.
Tužilaštvo navodi da su za deset godina bugarske vlasti zabeležile brojne slučajeve eksplozija u skladištima i proizvodnim pogonima fabrika za neutralisanje eksplozivnih naprava, proizvodnju oružja i municije. Sličnosti su pronađene u četiri slučaja, saopštila je portparolka glavnog tužioca Sijka Mileva.  

U nekim skladištima u kojima su se dogodile eksplozije navodno se nalazilo oružje za Gruziju i Ukrajinu.

„Na osnovu podataka istrage može se izvesti osnovana pretpostavka o vezi između eksplozija u Bugarskoj, pokušaja trovanja trojice bugarskih državljana i eksplozija u drugim zemljama“, naglasila je portparolka.

Prema njenim rečima, „utvrđeno je da se šest ruskih državljana nalazilo na teritoriji Bugarske u dane blizu datuma eksplozija i pokušaja ubistva Emilijana Gebreva... Prikupljaju se dokazi da su ruski državljani počinili težak zločin“, dodala je ona.

Bugarsko tužilaštvo smatra da je pokušaj ubistva Gebreva izvršen između 28. aprila i 4. maja 2015.

Zastava Češke u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Jedna partija u velikoj igri: Šta se krije iza rušenja rusko-čeških odnosa?

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je nakon izjave bugarske strane u januaru prošle godine ukazala na potrebu da se u takvoj situaciji deluje preko pravosudnih organa, budući da se radi o krivičnom gonjenju. Istovremeno, primetila je slabu i nejasnu bazu dokaza istrage i opisala optužbe Sofije kao još jedan element antiruske kampanje, iza kojeg bi mogli da stoje predstavnici političkog establišmenta ove zemlje.

Gebrev i eksplozije u Češkoj

Ranije su vlasti Češke saopštile da sumnjiče ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine.

Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata. Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Nakon toga, policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Kanije je predsednik Češke Miloš Zeman izjavio da prema izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ na skladištu municije u selu Vrbjetice u Češkoj, gde su se 2014. godine dogodile dve eksplozije. Zeman je, osim toga, rekao da su češki policajci uspostavili vezu između bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva sa eksplozijama.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Češke optužbe o ruskoj umešanosti u eksploziju skladišta municije - „izmišljotina i prljavi fejk“

Pokušaj ubistva Gebreva

Podsetimo, pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva dogodio se 2015. godine, kada su u restoranu otrovani Gebrev, njegov sin i tehnički direktor njegovog preduzeća. Gebrev je pretpostavljao da je reč o supstanci tipa „novičok“, a taj napad je povezivao sa slučajem Skripalj.

Istragom je utvrđeno da je 2015. godine Rus Sergej Fedotov tri puta dolazio u Bugarsku, a njegovo ime takođe povezuju sa trovanjem Skripaljevih.

Verziju o trovanju Gebreva „novičokom“ u februaru 2019. je demantovao generalni tužilac Bugarske Sotir Cacarov. On je istakao da 2015. godine nisu spominjani nikakvi „ruski špijuni“, kao i da Gebrev nije otrovan „novičokom“.

U stvari, pozadina priče bio je rat koji su vodila dva bugarska magnata — Gebrev i bankar Cvetan Vasilev — za fabriku koja se bavi proizvodnjom municije „Dunarit“.

Bugarski prodavac oružja Gebrev držao je zabranjeno oružje u državnom češkom skladištu i odatle ga prodavao Ukrajini i Siriji, što je takođe bilo zabranjeno, jer se na teritoriji te dve države vode ratovi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala