Jedna partija u velikoj igri: Šta se krije iza rušenja rusko-čeških odnosa?

© AP Photo / Marko DrobnjakovicZastava Češke u Pragu
Zastava Češke u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
U toku je pravi diplomatski rat – rukovodstvo Češke planira da uništi odnose sa Rusijom. Šta se to desilo sa vrlo prisnim ekonomskim, političkim i kulturnim vezama Moskve i Praga koji su, praktično za nedelju dana svedeni na minimum, analizira ruska televizija „Zvezda“.

Premijer Češke Andrej Babiš neočekivano je odustao od planirane posete Moskvi, gde je trebao da razgovara o isporukama ruske vakcine protiv virusa korona. Naredni korak – vanredna konferencija za štampu na kojoj saopštava: 18 ruskih diplomata imaju 2 dana da napuste teritoriju Češke.

„To objašnjava i zašto nisam mogao da odgovorim na pitanja, vezana za putovanje u Moskvu. Nisam mogao drugačije da postupim. Ja i premijer se nalazimo u kontaktu sa našim saveznicima u EU i NATO i molimo ih za podršku“, izjavio je potpredsednik Vlade Jan Gamaček.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Češke, diplomate koje su proterali - su ruski špijuni. Dokaza nema, ali Prag, izgleda, to i ne brine – optužuju ruske specijalne službe za eksploziju od pre sedam godina na skladištu municije u Vrbjetici.

Po mišljenju čeških kontraobaveštajaca, iza eksplozije stoje neuhvatljivi Boširov i Petrov kojima na Zapadu pripisuju trovanje Skripalja. Sada su izgleda još i profesionalni diverzanti. Već se zbijaju šale – to nisu ljudi, već vremenska nepogoda. Napadi ovih „supermena“ na skladišta municije se pripisuje pripadnicima GRU i Spoljnoobaveštajne službe Rusije.

„Istakla se Češka, država prilično ograničenog suvereniteta u spoljnoj politici, i krenula putem eskalacije, konfrontacije sa Rusijom. Mora se priznati, dobila je svoje… U svojim akcijama Češka se krila iza jadne i niske laži, koja je bila predviđena za ljude sa slabo razvijenom inteligencijom“, izjavio je šef ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Zaharova: Češka stavlja na kocku sudbinu svojih diplomata

Optužbe i pretenzije rastu, ko grudva snega. Senat Češke je pozvao Vladu da raskine sporazum o prijateljskim odnosima sa Rusijom i smanji broj službenika ruske Ambasade u Pragu do 1 čoveka.

Starosta 7 rejona Praga zatražio je od ruskog Ministarstva inostranih poslova da oslobodi park u kojem se nalazi ruska ambasada. Odgovor Rusije je uskoro usledio – proterano je 20 čeških diplomata.

Danas, u celoj ambasadi Češke u Moskvi – a to je ceo kompleks zgrada u centru ruske prestonice, ostalo je svega pet diplomata. Rad je paralisan, samo konzularna služba funkcioniše. Bez obzira što, za sada, ambasador ostaje u Moskvi, očigledno, nivo diplomatskih odnosa između dve države je ozbiljno snižen.

Na tome se, možda, moglo i stati, međutim, novi ministar inostranih poslova Češke Jakub Kulganek još više zaoštrava situaciju i već u četvrtak proteruje 60 ruskih diplomata.

Kao odgovor na ove neprijateljske akcije Praga, Moskva je zabranila zapošljavanje državljana Rusije u češku ambasadu. Za nekoliko dana, Češka je faktički uništila sve što su dve države gradile decenijama.

Više od nedelju dana predsednik Češke Miloš Zeman je ćutao. Kako je sam saopštio – prikupljao je informacije. I tek danas, obraćajući se naciji u vezi sa incidentom u Vrbjetici, uzdržano je izjavio: za sada nema dokaza učešća ruskih specijalnih službi u eksploziji.

„Tokom šest godina Služba bezbednosti u svojim godišnjim izveštajima ni jednom nije pomenula slučaj Vrbjetica, čak ni u delu, zatvorenom za javnost. Tek su poslednje tri nedelje optuženi dvojica ruskih agenata. Nema nikakvih dokaza da su ova dva agenta boravila u području Vrbjetice“, rekao je on.

I, ako istraga pokaže da ruski agenti nisu umešani u incident, predsednik Zeman smatra mogućim da je sve ovo bila provokacija i da će najgore proći Češka.

Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Diplomatski rat se nastavlja: Češka proteruje 18 ruskih diplomata

„Igra koja može imati ozbiljne posledice za politički život unutar zemlje. Hajde, bez histerije i nagađanja, sačekajmo rezultate istrage, a zatim ćemo rešiti situaciju“, rekao je šef države.

Međutim, zbog čeka je Češka koja je uvek imala dobre ekonomske, kulturne i političke veze sa Rusijom neočekivano odlučila da prekine ovo prijateljstvo? I čije interese predstavlja aktuelni predsednik Češke Babiš, kada ubeđuje Evropu da je država bila meta napada ruskih specijalnih službi?

Diplomatski konflikt je već izašao van okvira rusko-čeških odnosa. Četvoricu ruskih diplomata su proterali iz Bugarske, Poljske, Litvanije i Letonije, a trojicu iz Bratislave. Bivši predsednik Estonije je predložio da se prekine izdavanje viza građanima Rusije.

Ovo više nije politika i diplomatija, već slepo praćenje antiruskog kursa koji je odavno odobren na Zapadu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije konstatuje: optužbe više i ne potkrepljuju dokazima.

Sve je isto kao 2018. godine, nakon incidenta sa trovanjem Sergeja i Julije Skripalj u britanskom Solsberiju. Scenario nakon tri godine se ponavlja – opet su tu Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov i ponovo međunarodni skandal.

Da li će eksplozija u Vrbjetici dostići novo slučaja u Solsberiju i pokrenuti novi talas sankcija protiv Rusije? U pitanju je velika politička igra u kojoj je ovo što se dešava u Češkoj, izgleda, samo jedna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala