Češke optužbe o ruskoj umešanosti u eksploziju skladišta municije - „izmišljotina i prljavi fejk“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Pratite nas
Optužbe Praga na račun Rusije za eksploziju na skladištu oružja u Vrbjeticama 2914. godine su „skrpljene na brzu ruku“, a koraci koji su zatim preduzeti mogu uništiti odnose između dve države, upozorila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„To je apsurd i besmislica danas kad postoji mogućnost da sve čujemo, operativno pogledamo, proverimo, bavimo se činjenicama. Ali izgleda da živimo u savremenom svetu, gde ono što je očigledno nije dokaz“, rekla je Zaharova.

Po njenim rečima, iza ponašanje Praga „stoje SAD koje upravljaju NATO-om, daju ton čitavom zapadnom informativnom prostoru“.

„Odlično shvatamo da to nije bio izbor ljudi i građana tih država (Češke i Poljske koje su proterale ruske diplomate)… Iza toga stoje političke snage koje se ne brinu o nacionalnim interesima tih država, već o političkoj narudžbini iz Vašingtona“, tvrdi Zaharova.

Odbijanje Praga da otkrije sve detalje eksplozije, po njenoj oceni, pokazuje da se radi o fejku.

„To i jeste dokaz da je čitava ova priča – izmišljeni, prljavi i odvratni fejk. Kada se radi o tragičnom slučaju, ljudi, zvanična lica odgovarajućih struktura koriste sve mogućnosti da otkriju pravu istinu“, izjavila je Zaharova.

Predstavnica ruskog spoljnopolitičkog resora je podsetila na optužbe Londona na račun Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za koje Britanci tvrede da su otrovali bivšeg obaveštajca ruske službe GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju. Oni sami  su saopštili da su putovali u grad samo kao turisti.

Prag, Češka - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2021
Češka: Nismo očekivali ovako snažnu reakciju Rusije

„Tradicionalno voljeni par Petrov-Baškirov u akciji. To je izgleda sigurna karta, džoker, dva džokera. Sve se koristi – svaki mit, fejk, samo da se skrene pažnja sa situacija unutar zemlje“, dodala je Zaharova.

Moskva je takođe povezala proterivanje diplomata sa otkrivenom zaverom oko pokušaja državnog udara u Belorusiji.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov se osvrnuo na slučaj zahlađenja odnosa između Moskve i Praga. on je odlučno odbacio zaključke Češke o navodnoj umešanosti ruskih obaveštajnih agencija u eksploziju u skladištu municije.

„Snažno se protivimo ovim zaključcima, za koje smatramo da su zapaljivi i neprijateljski“, rekao je Peskov.

Podsetimo, češki premijer Andrej Babiš saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala