Centar „Gamaleja“: Nismo dobili zahtev od brazilskog zdravstvenog regulatora

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve" u Kazahstanu
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Direktor Naučno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Ministarstva zdravlja Rusije Aleksandar Gincburg izjavio je da brazilski regulator za sanitarni nadzor nije tražio da poseti laboratorije Centra i da se nikom ne odbija pristup.

„Meni se, kao direktoru Centra ‘Gamaleja’, brazilski regulator nije javljao, to sa sigurnošću mogu da kažem. Obraćao mi se argentinski regulator, primali smo ih nekoliko puta. Nikome nismo uskratili pristup, ali postoji određena procedura – takve posete se koordinišu sa Ministarstvom zdravlja Rusije“, rekao je Gincburg za Sputnjik.

Ranije je Nacionalna zdravstvena agencija Brazila Anvisa odbila zahtev regionalnih vlada za uvoz vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dok se ne dobiju „informacije koje nedostaju“. Regulator je takođe saopštio da je na ruskoj teritoriji inspekcijskom timu uskraćen pristup objektima Centra „Gamaleja“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ odobrena je već u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od oko tri milijarde ljudi. Vakcina zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koje je dobila od vladinih regulatora. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto), saopštio je Ruski fond za direktne investicije i Istraživački centar „Gamaleja“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala