Brazilski regulator odbio zahtev za uvoz ruske vakcine; Proizvođač: To je politička odluka

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaPakovanje ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanje ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Brazilska nacionalna agencija za sanitarni nadzor (Anvisa) odbila je zahtev regionalnih vlada za uvoz ruske vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dok se ne dostave „informacije koje nedostaju“.

Tokom onlajn sastanka, upravni odbor Anvise glasao je za odbijanje izdavanja dozvole za uvoz „Sputnjika Ve“, koju guverneri 14 brazilskih država traže od početka aprila.

Pre govora i glasanja govornika, tehnički stručnjaci agencije preporučili su da se zahtev za uvoz ruske vakcine odbije „sve dok se ne dostave podaci za otklanjanje utvrđenih nedostataka“.

Reakcija proizvođača vakcine

Proizvođač ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ smatraju da odbijanje Nacionalne agencije za sanitarni nadzor Brazila (Anvisa) dozvole za uvoz vakcine u zemlju ima političke razloge. 

„Odugovlačenje Nacionalne agencije za sanitarnu inspekciju Brazila (Anvisa) da dozvoli uvoz i upotrebu vakcine ‘Sputnjik Ve’ u zemlji, nažalost, ima politički karakter i nema nikakve veze sa pristupom informacijama o vakcini niti sa naukom“, navodi se na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.

​Osim toga, proizvođač je podsetio da su 2020. godine Sjedinjene Američke Države pokušale da spreče Brazil da nabavi rusku vakcinu u okviru napora Vašingtona da se suprotstavi „lošem uticaju“ na države Severne i Južne Amerike.

Uvoz vakcine u Brazil

Početkom aprila Vrhovni sud Brazila dao je Anvisi rok od mesec dana da donese odluku o uvozu vakcine „Sputnjik Ve“, u protivnom bi dozvola trebalo da se izda automatski. Regulator je kao odgovor zatražio od suda da mu da više vremena za ovu odluku „kako bi prikupio podatke o efikasnosti i bezbednosti preparata“.

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pomama za ruskom vakcinom: Žele je Evropa i Latinska Amerika

Nacionalna tehnička komisija za biološku bezbednost brazilskog Ministarstva za nauku proglasila je ranije rusku vakcinu protiv kovida 19 „Sputnjik Ve“ za bezbednu i odobrila njenu komercijalnu proizvodnju u zemlji.

Vakcina „Sputnjik Ve“ odobrena je već u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od oko tri milijarde ljudi. Vakcina zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koje je dobila od vladinih regulatora. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto), saopštio je Ruski fond za direktne investicije i Istraživački centar „Gamaleja“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala