Pomama za ruskom vakcinom: Žele je Evropa i Latinska Amerika

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Brojne zemlje pokazale su interesovanje za nabavku ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), čije je rezultate treće faze kliničkih ispitivanja objavio naučni časopis „Lanset“, potvrdivši njenu efikasnost i sigurnost.

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je da će u petak posetiti Budimpeštu kako bi od svog mađarskog kolege Viktora Orbana saznao kako se odvija primena ruske vakcine „Sputnjik Ve“ u toj zemlji - prvoj u Evropskoj uniji koja je zvanično dala dozvolu za primenu vakcine „Sputnjik Ve“.

„U petak letim za Budimpeštu kako bih se video sa Viktorom Orbanom i razmenio informacije o tome kako mađarska strana rešava korišćenje vakcine 'Sputnjik ve'. Potrebno je videti da li su ove vakcine bezbedne sa zdravstvenog stanovišta i apsolutno je svejedno kog su porekla. Najnovije informacije sugerišu da su veoma kvalitetne“, rekao je Babiš u sredu.

Predsednik Češke Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2021
Ruska vakcina bi mogla stići i u Češku

Prema rečima premijera, Češka je zainteresovana za to da Evropska agencija za lekove veoma brzo odobri „Sputnjik Ve“.

Turska

U Turskoj su takođe izneti planovi u vezi sa ruskom vakcinom. Predsednik odbora direktora turske farmaceutske kompanije „VisKoran“ Ozturk Oran izjavio je da Turska namerava da uspostavi proizvodnju „Sputnjika Ve“ i za sopstvene potrebe i za izvoz.

„Turska nema problema sa količinom vakcina koje mogu da budu proizvedene. Postoji nekoliko platformi na kojima može da se uspostavi proizvodnja vakcina. Obim će zavisiti od potražnje u našoj zemlji i izvoza u druge zemlje na njihov zahtev, sve ovo će biti uzeto u obzir“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ubrzo se očekuje da će još jedna delegacija iz Rusije doći u Tursku i da će razmotriti pitanje predaje tehnologije, ali se datum početka proizvodnje vakcine ne može precizirati dok taj proces ne bude završen.

„Za to je potrebno da bude završen proces predaje tehnologija i moramo da završimo sve neophodne procedure u Ministarstvu zdravlja u vezi sa registracijom ruske vakcine. Već smo došli do finalne faze. Odobrenje Ministarstva je preduslov za početak proizvodnje“, objasnio je Oran.

Švedska

Pozivajući se na koordinatora za vakcinaciju u Švedskoj Rikarda Rikarda Bergstrema, list „Aftonbladent“ je saopštio da će ruska vakcina „Sputnjik Ve“ možda biti korišćena u toj zemlji.

„Imamo vrlo malo informacija o vakcini i dobijene rezultate proučavanja ruske vakcine treba razmotriti detaljnije. U Rusiji drugačije određuju efikasnost u odnosu na istraživanja drugih vakcina. To ne znači da je to neispravno, oni samo mere na drugačiji način“, rekao je on i dodao da je održan sastanak na temu „Sputnjika Ve“.

List ističe da, ukoliko „Sputnjik Ve“ pokaže dobre rezultate na osnovu ispitivanja u Evropskoj uniji, moguće je da će Švedska takođe kupiti rusku vakcinu.

Zemlje Latinske Amerike

Istovremeno, još dve države Latinske Amerike pokazale su interesovanje za rusku vakcinu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Kolumbije Fernando Ruiz izjavio je da kolumbijska vlada pregovara sa proizvođačima „Sputnjika Ve“ o potencijalnoj kupovini.

„Nastavljamo pregovore sa proizvođačima ruske vakcine i postoji mogućnost njene nabavke“, rekao je on i dodao da je pre tri nedelje Bogota potpisala sporazum o poverljivosti sa ruskom stranom.

Druga latinoamerička država koja se interesuje za „Sputnjik Ve“ je Brazil. Ministarstvo zdravlja te zemlje najavilo je predstojeće pregovore sa proizvođačima vakcina protiv kovida 19 iz Rusije i Indije, kao i da će biti razmotrene mogućnosti isporuka.

„U petak će se Ministarstvo zdravlja sastati sa predstavnicima ruskog Instituta 'Gamaleja', koji je proizvođač vakcine 'Sputnjik Ve' i sa indijskom laboratorijom 'Vharat Bioteh', dobavljačem vakcine 'Kovaksin'“, navedeno je u saopštenju na sajtu Ministarstva.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala