Nije kriv Đoković – „krivo“ je čudo iz Rusije

© AP Photo / Darko VojinovicNovak Đoković posle poraza od Aslana Karaceva u Beogradu
Novak Đoković posle poraza od Aslana Karaceva u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2021
Pratite nas
Prema mišljenju stručnjaka, Aslan Karacev pred dolazak u Beograd nije imao velike šanse da osvoji Srbija open. Nedelju dana kasnije, ruski teniser je još jedanput pokazao svima ko je i šta je, te došao nadomak titule u Beogradu.

Karacev je u prestonici Srbije ostvario tri pobede na putu do finala, ali jedna od njih se istakla više nego ostale, pošto je u subotu uveče „pao“ Novak Đoković.

Istini za volju, Novak nije bio na svom najvišem nivou, a nije se ni najbolje osećao fizički pošto je imao problem sa vrtoglavicom.

„Bilo je mnogo različitih faktora koji su uticali – pad koncentracije i pad fizičke spreme zbog tih zdravstvenih razloga, neubičajeno za mene. Veći deo trećeg seta sam igao sa vrtoglavicom, bilo mi je baš loše“, kazao je Đoković posle poraza.

Ipak, pobedu Rus ni to, a niti išta drugo ne može da umanji, pogotovo ako se uzme u obzir da je protiv sebe imao najboljeg tenisera planete na domaćem terenu, pred domaćim navijačima.

Karacev ne samo da se izborio sa Novakom, već i sa neverovatne 23 brejk lopte, pošto je protivniku dopustio da napravi „samo“ pet brejkova iz 28 pokušaja.

​Statističari teško da pamte ovoliko spasenih brejk lopti na jednom meču u tri seta kod muškaraca, a meteorolozi čudne uslove za igru u kojima je odigran duel.

Okršaj Srbina i Rusa počeo je u subotu u 17 časova, a završio se neverovatna tri i po sata kasnije, oko 20.30.

Ruski teniser Aslan Karacev - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Karacev za Sputnjik pozdravio Srbe: Hvala na podršci, volim Beograd i jedva čekam da vas vidim!

Kada je duel počinjao bilo je oko 20 stepeni, praktično idealno za igranje tenisa, dok je na kraju došlo do nekoliko promena: pao je mrak te su se upalili reflektori, a ujedno je i značajno zahladnelo, toliko da je na tribinama bilo smrzavanje i u duksevima i prolećnim jaknama.

Karacevu to nije bio prvi meč u večernjem terminu, a i prethodno je, posle duela drugog kola protiv Slovenca Aljaža Bedenea, istakao da mu hladnoća ne prija.

Ono što je zanimljivo je koliko se sudbina poigrala sa dvadesetsedmogodišnjakom iz Vladikavkaza upravo u tom meču protiv Bedenea.

Aslan je u poslednjem gemu trećeg seta spasao meč loptu, da bi onda sredinom taj-brejka osvojio jedan veoma bitan poen nakon što se isti ponovio posle korekcije glavnog sudije, nakon koje je usledila glasna primedba Slovenca.

​Karacev je došao do meč lopte, a Bedene je podlegao pritisku i napravio duplu servis grešku.

„Težak protivnik, već u prvom meču. Bilo je baš teško, loptica nije odskakala i bilo je dosta hladno, morao sam da budem potpuno fokusiran u svakom poenu. Na kraju sam imao malo sreće, odlučio je poen, dva. On je dobro igrao i dobro se kretao, imao sam problem da mu čitam igru“, rekao je tada Karacev.

Da je Slovenac, trenutno 56. teniser sveta, prošao u četvrtfinale sa Đanlukom Magerom, možemo slobodno da zaključimo da bi u nedelju, u velikom finalu, pored Matea Beretinija gledali Novaka Đokovića, a ne Aslana Karaceva.

Karacev je definitivno zaslužio plasman u borbu za svoju drugu ATP titulu, s obzirom da je prva došla pre samo par meseci u Dubaiju, nedugo nakon ne smao prvog Grend slem polufinala, već i učešća uopšte na turnirima najvišeg ranga..

„Ne znam... bio je to dugačak put, desila se 2021. godina. Nikada ne znate šta će se desiti, bilo je povreda ranije, promena trenera...“, kazao je Karacev posle pobede nad Novakom.

Iako je Karacev prošle godine na čelendžerima pokazao da ume da igra na šljaci, njegova igra generalno nije najpogodnija za šljaku.

Još jedna pogodna okolnost za njega bilo je i stanje terena na Dorćolu, koji je, tokom većine mečeva, uglavnom imao „betonske“ odskoke i nešto brže uslove.

Takođe, Aslanu nije smetalo ni to što je sa druge mreže stajao svetski 'broj 1', ni to što se on zvao Novak Đoković, ni neodgovarajuća podloga...

Tokom nekoliko konferencija sa Karacevim ono što se moglo zaključiti je to da on, koliko god to čudno zvučalo, i dalje nije u potpunosti svestan uspeha koje je ostvario od početka 2021. godine.

Kroz istoriju je bilo mnogo primera igrača njegovih ili sličnih godina koji na jednom ili dva turnira odigraju fenomenalno, ali onda potpuno „potonu“ i vrate se na nivo iz prethodnih sezona.

Karacev je 2020. godinu završio izvan 100 najboljih na svetu, a od ponedeljka će, ukoliko osvoji titulu, zauzimati 26. mesto.

​U razgovorima sa Aslanom potpuno je jasno da on uživa u onome što radi i da sve mečeve prihvata isto kako ih je prihvatao i pre godinu dana. Igra bez mentalnog pritiska, igrajući svoju igru i tražeći pobedu bez obzira na to ko je sa druge strane mreže.

„Pokušavam da uživam van terena, sa medijima i ostalim propratnim aktivnostima. Pokušavam da uživam, nisam pod pritiskom, tako da mi ništa od toga ne smeta“, iskren je bio predstavnik Rusije.

U tome su mu verovatno pomogle i godine koje je proveo na čelendžer turneji, koja jednog tenisera može da navikne na mnogo teže uslove nego što je slučaj na ATP turu.

Novak Đoković reaguje na povredu u meču protiv Tejlora Frica na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Da li je jedini spas – vakcina?

Zanimljivo je da Karacev, kako je otkrio Sputnjiku, i dalje nema nijednog zvaničnog sponzora – koliko god to frapantno zvučalo, uzimajući u obzir da se radi o teniseru koji ne samo da je već neko vreme u najboljih 50 na svetu, već je i definitivno „priča sezone“.

Pored sponzora, momak iz Vladikavkaza nema ni svog fizioterapeuta, već koristi osobe iz ATP koje se nalaze na svakom turniru.

Karacev je i dalje „čelendžer igrač“ po svemu, sem po igri koju pruža na terenu i rezultatima koje beleži. I možda je baš zbog toga došao do pozicije u kojoj je trenutno, na način na koji je to uradio.

O usponu ruskog tenisa nedavno je za Sputnjik govori Srđan Đoković, koji se dotakao uspeha Aslana Karaceva.

Ništa nije isto bez Novakovih suza /foto, video/

Druga najveća nepravda u istoriji tenisa – posle Đokovićeve?

Niko kao rusko „tajno oružje“ protiv Đokovića

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala