Zelenski predložio Putinu da se sastanu u Donbasu

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficePredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu bilo gde u Donbasu.

U video poruci koja je objavljena u utorak, Zelenski je naveo da je na zasedanju političkih savetnika „normandijske četvorke“ 19. aprila razmatralo obnavljanje režima potpunog prekida vatre i dat je predlog za sastanak na kontakt liniji kako bi se situacija što je više moguće razjasnila. 

„Odlazim tamo svakog meseca. Gospodine Putine! Spreman sam da idem i korak dalje i pozovem vas da se sretnemo u bilo kom delu ukrajinskog Donbasa, gde se vodi rat“, rekao je Zelenski obraćajući se predsedniku Rusije.

Zelenski je istakao da je Ukrajina spremna da se bori za mir diplomatskim putem i istovremeno se priprema da se brani.

„Šta se danas dešava? Veliki broj ruskih trupa koncentrisan je u blizini naših državnih granica. Zvanično Rusija ovo naziva obukom. Nezvanično, ceo svet takve stvari naziva ucenama. Da li nas to brine? Da. Da li Ukrajia i njeni međunarodni partneri zahtevaju da se trupe povuku sa naših granica? Da. Jer, Rusija stalno ponavlja da želi mir, ali istovremeno stvara sve preduslove za eskalaciju. Da li je to logično? Ne. Da li je neočekivano? Ne. Da li to znači da je eskalacija neizbežna? Ne. Da li Ukrajina želi rat? Ne. Da li je spremna za njega? Da. Da li će Ukrajina prestati da se bori za mir diplomatskim putem? Nikada“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Američki general Filip Bridlav - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Američki general otkrio šta čeka Ukrajinu u slučaju rata sa Rusijom

Ukrajinski lider je dodao da će se Ukrajina uvek braniti, kao i da će u slučaju rata obe strane izgubiti, jer se radi o milionima života.

„Hoće li se Ukrajina braniti ako se nešto dogodi? Uvek. Naš princip je jednostavan – Ukrajina ne započinje rat prva, ali se uvek bori do kraja“, naglasio je predsednik.   

Podrška Zapada

On je dodao da Ukrajina ima podršku zapadnih zemalja i NATO-a, koji su spremni da joj pruže finansijsku pomoć, kao i da Rusiji uvedu još oštrije sankcije.

„Ne bojimo se, jer imamo snažnu podršku međunarodnih partnera. Razgovarao sam sa liderima Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Turske, sa predsednikom Saveta Evrope i generalnim sekretarom NATO-a. Oni su, kao i svi drugi partneri, na našoj strani. Oni odlično vide prave motive Rusije. Spremni su da nas finansijski podrže. Spremni su da uvedu još oštrije sankcije i usvoje oštrije rezolucije“, objasnio je ukrajinski lider.

Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u Ukrajini. Vašington je izjavio da postoji eskalacija „ruske agresije“ i premeštanje ruskih trupa na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine. 

Sukob na istoku Ukrajine

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Ukrajinski tenkovi T-72AMT se kreću ka Donbasu  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Kijev gomila vojnu tehniku u naseljena mesta u Donbasu

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera. 

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala