Američki general otkrio šta čeka Ukrajinu u slučaju rata sa Rusijom

© AFP 2023 / VIRGINIA MAYOAmerički general Filip Bridlav
Američki general Filip Bridlav - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Pratite nas
General američkog ratnog vazduhoplovstva Filip Bridlav ispričao je kakve za Ukrajinu mogu biti posledice rata sa Rusijom.

Prema mišljenju generala, ako Moskva upotrebi čitav spektar mogućnosti svojih Oružanih snaga, Kijev će se naći u izuzetno teškom položaju.

On je primetio da je veoma opasno potcenjivati moć ruske vojske.

„To je nedopustivo i nerazumno. Ovo govorim kao vojnik“, rekao je Bridlav za časopis „Fakti“.

Američki i ukrajinski vojnici na ceremoniji povodom zajedničkih vojnih vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Amerika će razmotriti slanje dodatnih trupa u Ukrajinu

General je naglasio da će Ukrajini biti potrebna pomoć u slučaju sukoba sa Rusijom. Međutim, odbio je da imenuje koje bi tačno zapadne zemlje mogle pružiti takvu podršku.

„Ne mogu da direktno kažem – Amerika. I ne mogu kažem direktno – NATO“, dodao je on.

Bridlav se takođe nije složio sa mišljenjem da je Ukrajina „bojno polje“ između Moskve i Vašingtona. Prema njegovim rečima, u slučaju oružanog sukoba u ovoj istočnoevropskoj zemlji, rat će biti samo između Rusije i Ukrajine.

„Da, možemo reći da bi zapadne sile mogle da priskoče u pomoć Ukrajini. Ali to još uvek neće značiti otvoreni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije ili između zemalja NATO-a i Rusije“, precizirao je general.

Sukob na istoku Ukrajine

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu.

Ukrajinski tenkovi T-72AMT se kreću ka Donbasu  - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Kijev gomila vojnu tehniku u naseljena mesta u Donbasu

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.  

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala