Komšić i Džaferović o „non-pejperu“: Sve ovo vodi u rat, nećemo dozvoliti atak na BiH

© PREDSEDNISTVO SRBIJEŠefik Džaferović
Šefik Džaferović - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić o navodnom slovenačkom "non-pejperu" koji predviđa raspad BiH i promene granica u regionu, poručuju da neće dozvoliti da se atakuje na teritoriju te države, njenu nezavisnost i integritet.

I dok Komšić, koji je pokrenuo celu priču obelodanjivanjem pitanja koje je članovima Predsedništva BiH u martu postavio slovenački predsednik Borut Pahor o mogućem mirnom razlazu, kaže da ta tema nije nova, Džaferović tvrdi da sve to BiH, region i Evropu vodi u rat.

"To je potpuno jasno. Mi nećemo dozvoliti ni po koju cenu da se atakuje na teritorijalni integritet BiH, na njenu nezavisnost i suverentitet. Toga moraju biti svesni svi. Oni koji to žele i rade na tome, uvlače i Bosnu i Hercegovinu i region i Evropu u rat. Mislim da to nikome ne odgovara", naveo je Džaferović.

Kazao je da BiH traži od evropskih institucija i NATO da im pomognu.

"Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cenimo", rekao je i svim, kako je naveo, retrogradnim snagama u BiH i okruženju, Evropi i svetu da je istorija učiteljica života iz koje konačno treba nešto da nauče.

"Carevine su dolazile, propadale i odlazile, a BiH je ostajala i opstajala. BiH je sačuvala svoju celovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije zahvaljujući Armiji RBiH čiju godišnjicu danas obeležavamo", rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Kliks.

Dodao je da BiH neće moći da uradi niko ništa dok je onih koji je vole i poštuju.

Sada bi, naveo je Džaferović, "neki kartografi da odvajaju delove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini".

"Oni bi da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i varvarski. To ne može proći, toga moraju biti svesni svi", poručio je i dodao da će BiH institucije odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore.

Rekao je i da ne zna odakle su došli aktuelni "non-pejperi", ali da će učiniti sve da tu stvar raskrinkaju.

"Oni koji stoje iza ovoga, ko god to bio, oni su neprijatelji BiH", rekao je i dodao da smatra da ovo ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi. 

Balkan - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Komadanje BiH i stvaranje velike Albanije: Slovenački portal objavio detalje „non-pejpera“

Komšić je rekao da ideja iz navodnog slovenačkog "non-pejpera" nije nepoznata, da je BiH nuđena i pre rata, kao i da se ovo danas što se rađa iz te ideje je, kako kaže, danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, a u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom.

"Ovo nisu nove stvari, ali da ranije nisu imale ovu formu i političko zaleđe", rekao je Komšić i dodao da je "sve to pripremano" i "samo Bog zna šta će sve izaći u narednim danima" vezano za ovu priču.

O potencijalnom otvaranju Pandorine kutije na Balkanu i mogućnosti prekomponovanja Bosne i Hercegovine u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su dopisnik dnevnog lista „Politika“ iz Nemačke Miroslav Stojanović, bivši ambasador naše zemlje u Berlinu i Beču Milovan Božinović, i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala