„Spakujte radioaktivnu vodu i pošaljite Americi“: Odluka Japana uznemirila skoro ceo svet

© AP Photo / Rick BowmerZnak upozorenja o radioaktivnom materijalu
Znak upozorenja o radioaktivnom materijalu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Vlada Japana je u ponedeljak donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari, žitelji okolnih mesta i vlade mnogih država, dok su vlasti SAD podržale Tokio u ovoj nameri.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova iznela je novi predlog - Vašington treba da uzme radioaktivnu otpadnu vodu iz Fukušime s obzirom na to da insistira na tome da je voda dovoljno bezbedna da se izlije u mora oko Japana.

Hua Čunjing, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine na Tviteru je izrazila protivljenje Pekinga japanskim planovima za ispuštanje više od milion tona prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean.

„Japan i SAD tvrde da je prečišćena nuklearna otpadna voda iz nuklearne elektrane Fukušima u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima i čak pitka. Zašto onda tu vodu ne zadrže za sebe? Ili, zašto je ne spakuju i pošalju u SAD?“, napisala je portparolka na Tviteru i objavila crteže koji pokazuju da će nuklearna otpadna voda uticati na pijaću vodu i zdravlje ljudi.

Ona je dodala da bi bilo bolje da postoji međunarodna procena bezbednosti nuklearne otpadne vode iz Japana pre nego što je iko popije.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

Tokijska elektro kompanija (TEPKO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean najrealističnija i neizbežna opcija

Nuklearna elektrana Fukušima u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Doneta odluka: Radioaktivna voda iz Fukušime biće puštena u Tihi okean /video/

Stručnjaci TEPKO i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svet.

U utorak je Peking Tokio nazvao krajnje neodgovornim i pozvao na konsultacije sa susednim zemljama i relevantnim stranama. Južna Koreja takođe je protestovala protiv te odluke, a Rusija je zbog toga izratila zabrinutost.

„Izražavajući ozbiljnu zabrinutost, očekujemo da vlada Japana pokaže odgovarajući stepen transparentnosti i obavestiti zainteresovane zemlje o svojim akcijama, koje mogu izazvati radijaciju“, navodi se u izjavi Marije Zaharove, portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije. 

Ona je izrazila nadu, da će se Tokio prema ovom važnom pitanju odnositi odgovorno, da će preduzeti odgovarajuće mere za minimiziranje negativnih posledica na morsku okolinu, degradaciju životne sredine i neće stvarati poteškoće za ekonomske aktivnosti drugih država, uključujući i ribolov.

„Očekujemo detaljna razjašnjenja po svim aspektima, vezanim za ispuštanje radioaktivne vode u okean. Polazimo od pretpostavke da će, ako je potrebno, Japan dozvoliti monitoring zračenja u oblastima u kojima će se izvršiti prosipanje radioaktivne vode“, piše u izjavi Zaharove.

Prema njenim rečima, Tokio, prilikom odluke o ispuštanju vode, nije smatrao potrebnim da održi konsultacije sa susednim državama, uključujući i Rusiju.

Predsednik Južne Koreje Mun Džai-in naredio je državnim zvaničnicima da razmotre mogućnost da se protiv Japana podnese tužba međunarodnom sudu zbog ispuštanja radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, uprkos protestima japanskih ribara i organizacija za zaštitu životne sredine. 

Cunami - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Katastrofa u elektrani „Fukušima“ — poraz čoveka pred silom nuklearne energije

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je ambasadora Japana u Seulu Koičija Aibošija na razgovor povodom odluke Tokija.

Prošle godine je Grinpis izvestio da su otpadne vode iz postrojenja opasnije nego što je japanska vlada navela, podseća RT.

Njihova publikacija pod naslovom „Realnost krize sa radioaktivnom vodom iz Fukušime“ tvrdi da navodno prečišćena voda još uvek sadrži opasne nivoe ugljenika-14, radioaktivne supstance koja ima potencijal da ošteti ljudsku DNK.

Organizacija je tvrdila da je japanska vlada pogrešno opisala vodu kao „prečišćenu“ i stvorila utisak da je radioaktivni tritijum jedini radionuklid u vodi. 

Američka administracija jedina je iskazala podršku odluci vlade Japana da ispusti kontaminiranu, radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, uz ocenu da je takva odluka u skladu sa globalnim bezbednosnim standardima.

"Vlada Japana je postupila transparentno u donošenju ove odluke", saopšteno je iz Stejt departmenta. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala