Doneta odluka: Radioaktivna voda iz Fukušime biće puštena u Tihi okean /video/

© AP Photo / Pablo M. Diez/PoolNuklearna elektrana Fukušima u Japanu
Nuklearna elektrana Fukušima u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Japanska vlada donela je odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean.

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga, a kojoj se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mesta.

Ipak, odluka je doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik najbolje rešenje, javio je AP.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

​Tokijska elektro-kompanija (TEPCO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean najrealističnija i neizbežna opcija.

Stručnjaci kompanije i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tricijum koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svet.

Iz kompanije TEPCO je potvrđeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona, kao i da će oni biti puni do jeseni 2022. godine, preneo je Tanjug.

Protivljenje Kine i Južne Koreje, Amerika podržala

Odluci japanske vlade usprotivile su se Kina i Južna Koreja, dok je Amerika podržala.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je odluka u skladu sa globalnim bezbednosnim standardima i da je japanska vlada postupila transparentno.

​​S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je duboku zabrinutost, pozivajući Tokio da preispita odluku.

„To je krajnje neodgovorno i ozbiljno će uticati na zdravlje ljudi, kao i neposredne interese naroda u susednim zemljama“, navelo je u saopštenju kinesko ministarstvo.

Peking smatra da bi Tokio trebalo da preispita odluku i sačeka dok se ne postigne konsenzus sa ekspertskim timom Međunarodne agencije za atomsku energiju i svim zainteresovanim stranama.

​Istovremeno, mediji su preneli da je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo japanskog ambasadora na razgovor zbog odluke Tokija.

Južna Koreja žali zbog odluke Japana i smatra je neprihvatljivom, saopštili su predstavnici južnokorejske vlade u Seulu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala