Poruka EU Crnoj Gori: Ne otplaćujemo kredite koje ste uzeli od drugih, brinemo zbog duga Kini

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije u Crnoj Gori mogu imati, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez. Da je EU zabrinuta zbog duga Kine Crnoj Gori naveo je i portparol EU Peter Stano koji je dodao da EU „ne otplaćuje kredite uzete od trećih zemalja“.

Evropska unija ustanovila je konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu, kaže Pisonero, naglašavajući da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima, prenela je RTCG.

Gradnja auto-puta Bar Boljare - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Neće skoro auto-put u Crnoj Gori: Rok ističe za 7 dana, može li EU pomoći

„Podrška EU održivim investicijama doprineće cilju Crne Gore da obezbedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana“, kaže Pisonero.

Poručuje da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve.

„Istovremeno, EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga“, naglašava portparolka EK.

Dodaje da će EU nastaviti da promoviše stabilnost, održivi razvoj i poštovanje dobrog upravljanja, u partnerstvu sa treć́im zemljama, takođe i na Zapadnom Balkanu.

Da je EU zabrinuta zbog kineskog duga u Crnoj Gori poručio je i potparol EU Peter Stano, odgovarajući na interesovanje briselskih novinara.

„Kada govorimo konkretno o Crnoj Gori i Kini, EU je zabrinuta zbog socioekonomskih i finasijskih efekata nekih kineskih investicija i duga koji neke kineske investicije imaju u zemlji…“, kazao je Stano.

Poručio je da motivi za takva zaduženja treba da budu provereni sa crnogorskim vlastima, uz podsećanje da je EU najveći pružalac finansijske pomoći i trgovinski partner.

„Radimo mnogo sa Crnom Gorom i zemljama Zapadnog Balkana, kako bismo im pomogli da se usklade sa EU standardima i reformama, ali ne otplaćujemo dugove koje oni uzimaju od trećih zemalja“, zaključio je Stano.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala