Crnogorski ministar predlaže da Crna Gora i Srbija zajedno grade auto-put

© Sputnik / Nebojša PopovićMladen Bojanić
Mladen Bojanić - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić kaže da će predložiti sutra svom kolegi ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislavu Momiroviću da dve države zajednički konkurišu za sredstva za završetak auto-puta od Beograda do Bara.

Bojanić je to najavio u izjavi za Tanjug na početku dvodnevne zvanične posete Beogradu tokom koje je danas sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti energetike.

Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Poruka EU Crnoj Gori: Ne otplaćujemo kredite koje ste uzeli od drugih, brinemo zbog duga Kini

„Crna Gora i Srbija su svakako povezane ekonomski, a da bismo to pospešili, potrebno je izgraditi železničku i drumsku infrastrukturu. Mi smo prvu deonicu autoputa Bar-Boljare priveli kraju na relaciji Smokovac-Mateševo. Taj 41 kilometar, što je najteža deonica kroz Crnu Goru, završen je sa 92 procenta, ali je bilo dosta kašnjenja u realizaciji“, naglasio je Bojanić.

Dodao je kako su različiti uzroci kašnjenja izgradnje, kao i da je izvođača kao jedan od njih naveo epidemiju.

„Na kraju smo ipak napravili novi dogovor, i oni su se obavezali da do 30. novembra završe ovu deonicu“, rekao je crnogorski ministar.

Podsetio je da su radovi finansirani kreditom Eksim banke Kine i rekao da očekuje produženje rokova realizacije kredita, jer su uslovi njegovog korišćenja poremećeni zbog kašnjenja radova.

„Prema prvobitnom ugovoru, trebalo je da dve godine mi koristimo taj autoput i naplaćujemo putarinu kako bismo mogli da otplaćujemo kredit, a evo dve godine se kasni, ušli smo u zonu da bi trebalo da plaćamo autoput, a nismo ga završili“, objasnio je Bojanić.

On je najavio da će na sutrašnjem razgovoru sa ministrom Tomislavom Momirovićem crnogorska strana predložiti zajednički rad na završetku ovog auto-puta.

„To nam je toliko važno da ću sutra imati razgovore sa ministrom Momirovićem, jer ostaje u Srbiji deonica od Požege do granice s Crnom Gorom, stotinak kilometara. U Crnoj Gori od Mateševa, kad se završi, ostaće nekih sedamdesetak kilometara i jedna od ideja je da sutra otvorimo tu temu, da li možemo zajednički da konkurišemo pred evropskim fondovima, ili nekiim drugim da to predstavimo kao zajednički projekat i da tražimo finansiranje“, rekao je crnogorski ministar.

Bojanić je dodao da Crna Gora želi i završetak modernizacije pruge Beograd-Bar, pre svega zbog barske luke s kojom vlada susedne zemlje, kako kaže, ima ozbiljne planove.

„Pruga u zaleđu ima Luku Bar koja je jedan od najvrednijih crnogorskih resursa. Sa njom imamo značajnih planova, i uz to ide železnička pruga koja je u dosta lošem stanju, i to je takođe jedan od prioriteta za finansiranje iz Fonda za Balkan iz Evropskog investicionog plana. Videćemo da i rekontrukciju kompletne pruge radimo zajednički“, rekao je Bojanić.

On je potvrdio ranije najave da će do početka ovogodišnje letnje turističke sezone nova državna aviokompanija „To Montenegro“ početi da radi.

Bojanić je naveo da je Vlada Crne Gore otkupila dva aviona „embrajer“ koja je Montenegro erlajnz zakupljivao pod vrlo lošim uslovma, te da radi na dobijanju dozvola za letenje i pregovara o kupovini trećeg „embrajera“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na auto-putu E-763 Miloš Veliki - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
„Za dva sata i 15 minuta od Beograda do crnogorske granice“

On kaže da trenutno ne postoji predlog konkretnih mera i uslova pod kojima će moći da se ide na Crnogorsko primorje, ali najavljuje svakako otvorene granice.

Objasnio je da je pooštravanje protivepidemijskih mera sračunato da bi pao broj zaraženih i Crna Gora postala bezbedna za dolazak gostiju.

„U Srbiji se vakcinacija uveliko sprovodi, u Crnoj Gori se na tome radi, i verujemo da ćemo u narednih nekoliko meseci biti spremni mi da dočekamo goste, a vi da dođete u Crnu Goru“, rekao je Bojanić, koji očekuje da se do tada smiri i trenutno uzavrela politička situacija u Crnoj Gori. Dodao je i da su gosti iz Srbije uvek dobrodošli, bez obzira na to kakvi su bili odnosi među političarima.

„Što se tiče protesta i blokada puteva, mislim da je to kratkoročno i da ćemo možda naći neka rešenja kako bi se svako osećao sigurno u Crnoj Gori“, zaključio je Bojanić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala