Američki državni sekretar i šef Forin ofisa optužuju Rusiju za provokacije

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken i šef Forin ofisa Dominik Rab su tokom telefonskog razgovora optužili Rusiju za provokacije i pružili Ukrajini podršku, saopštio je Stejt department.
„Državni sekretar i ministar inostranih poslova razgovarali su o Avganistanu, a takođe su potvrdili podršku Ukrajinu u uslovima provokacija Rusije. Oni su istakli da je neophodno da Moskva odmah prekine sa nagomilavanjem vojnih snaga i huškačkom retorikom“, navodi se u saopštenju.

Na koje provokacije su mislili nije precizirano.

Podsetimo, ranije danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva očekuje od Vašingtona da preduzme efikasne korake kako bi obuzdao politiku Kijeva po pitanju rasta tenzija na jugoistoku Ukrajine.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Moskva: Pojačana aktivnost NATO u Ukrajini i na Crnom moru kraj ruskih granica

Međutim, kako je naglasio, Rusija po pitanju Ukrajine neće razgovarati sa Amerikom ni na nivou Ministarstva spoljnih poslova, ni na nivou Ministarstva odbrane.

Situacija u Donbasu

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Lider samoproglašene DNR Denis Pušilin izjavio je nedavno da, ukoliko Kijev krene u ofanzivu, DNR se neće zaustaviti na postojećim granicama republike.

S druge strane, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. 

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Iz Kremlja su, međutim, poručili da se Oružane snage Rusije nalaze u područjima, gde postoji potreba za tim i ostaće tamo, dok rukovodstvo ne odluči drugačije, a da „Rusija nikome nije pretila, niti preti, niti predstavlja pretnju“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala